住喺香港嘅鬼佬其實成日笑9香港人

430 回覆
1030 Like 52 Dislike
呢個真 我崇洋都係呢個原因
日本仔公司啲日本人先癲 ,明明已經人在香港都OT 8點起跳,呃OT呃到,都唔知係生產力低定真係有病
唔少鬼佬圍威喂做嘢又成 pat屎咁,懶 chill咁
見唔少鬼佬鬼婆係咁諗
知唔知係條柒婆揸莊,慢慢戴啦繼續
上堂叫你玩吓遊戲講吓英文就完堂 爽到暈 書都唔使教
英文唔係咁教係點教?
定香港人賤到唔填鴨唔會學識野?
中小學生 無人灌輸或者指導
有幾多真係識自學呀?

美國基礎教育(中小學)畀人笑到hihi
咪就係一班 curriculum set到太低能 + 垃圾公立學校老師造成

香港已經算醒架啦屌
Pin
外國報紙寫sick man係講個政府垃圾 唔係話人種
其實英文你肯睇書睇片同鬼佬講聽鬼佬講自自然然會識
亞洲就係on9在教填鴨英文
睇下台灣同日本啲填鴨英文教左啲咩垃圾出黎?
香港唔係EMI School都係咁上下on9
成日剩係教做Grammar Nazi
結果教出啲講都唔識講 啞既Grammar Nazi出黎

以前中學果陣都係多數
聽下歌填下字
睇下戲寫Summary
睇下書寫book report
玩下遊戲
少數教翻Grammar Tenses
中五六七先變操paper
有冇例子post想睇下點笑
個時喺韓國讀書,識左個德國朋友都比人請去教英文
佢話咩國籍都無所謂
總之係白人樣就ok
我都想
樓主幫手整理下THX
如果講下講下就work
wall street English呢啲黑店就唔會長期畀人話係呃錢

grammar = 組合語言而創造meaning的法則
所有要去到高階英文既ESL learners人都一定會學
日本台灣個問題係 佢地太過focus喺呢一樣嘢 而忽略咗 application
唔代表純application 而唔睇vocab/grammar個啲方法係work(除非你好細個就有機會total immersion或者至少國際學校)

NET個種吹水做法只可以作為輔助,無可能幫你系統性地提高英文能力
就好似你去外國 同想學中文既人吹下水,其實都有幫到下佢
但你就算同佢吹幾多水,
佢都無可能系統性地提高到可以講到C1/C2 level
佢一定係要drill晒成個grammar/pronunciation/vocab system跟住再加application先有機會
呢個喺ESL界已經有大量research作為定論
(Disclaimer: DSE Eng 5** + IELTS 8.5)
講左12頁好似冇人講鬼妹
利申:我以前中學係20幾歲既靚鬼妹仔教
果啲英文老師真心唔知有咩用,有好多本身都唔係教書
我反而遇過一個英文老師係BBC,識講廣東話,仲係教開書,果一年就真係學得好撚快
覺得好多中學net teacher其實識聽識講啲 不過扮唔明/淨係識少少咁
想搞排外?
Racist到不得了
係學校聽過啲白人鬼妹罵港人,話i hate chinese 喎
兒登仔最崇拜白人
成日諗到外國好似烏托邦咁近乎完美
仲好樂此不疲於抬高鬼佬踩低自己亞洲人嘅身份
又幻想全世界個個外國人都識分香港同大陸,甚至幻想好多外國人好respect香港人
唔知仲以為呢堆兒登仔係高貴嘅雅利安人
你勁能弱智
制度真係有高低,但係智商有冇高啲就好難講…我望完拜登啲政策之後覺得佢一係特登一係真係咁膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞