【英國】英倫扮工室6

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
呢度啲人真係好關心政治,返工同啲細路傾計,佢地喺度屌Tory lol 點解香港啲朋友淨係識講新假期啲港女野
大家好,追左一排post,都見到呢到好多巴絲share 點樣係英國打工,小弟有個問題想請教下大家。

小弟本身無bn,得bno(過左期),好好彩剛剛拎到英國 offer (tier-2),但問題黎啦....可能有d長,請見諒

1. 我本身係香港做緊野,因為係香港搵到新工,做到5月頭resign 左,一個月通知,6月尾就返新工。
2. 就係我resign 後一星期,英國有個headhunt 打黎問我試唔試下apply 英國果份工,話如果適合,佢地會比埋visa 我。我同左個headhunt講我已經resign 仲簽左另一間香港公司。但佢話佢唔會同呢個公司講住,叫我即管試下睇下得唔得。

3. 點知,佢真係出offer 仲話有tier-2

但問題黎啦,英國果間公司要做Labour market testing 同background check,
整visa(大約要2個月)。因為我apply 英國工果陣已經簽左香港新公司同埋6月尾會開始,最ideal 係我一路做新公司,到佢批晒visa我就係probation period resign 過英國。如果佢check到我resign 左,我咪話想休息下,準備過黎,但headhunt 叫我唔好,話英國果邊會check 到我係香港簽左新公司,想問下大家

1.其實英國果邊會唔會check 到我返緊新工?
2.果邊同香港labour department / TAX 聯絡?正常基於privacy,唔會比資料其他人
3. 其實最容易係我reject 香港新工,等英國visa, 但2個月無糧同埋果邊一個唔該freeze headcount 我就失業

sorry,講到1999
真心希望有巴打或做hr 既朋友可能解答下我

幫你推下

依個問題好kick手唔敢亂答
等專家出現

自己經驗通常係做 reference check. 即係出面搵 agency send email/ 打電話去你舊公司 proof 你某段時間真係有做野

不過依樣似係 validate your CV 多過 complaint with labour regulations. 其實如果你冇寫落 application form 應該就 OK 再者 你一個月
probation MPF 都唔會供又點會有底比佢check

多謝咁多位巴打解答 / 幫推
你提醒左我 雖然稅局唔比資料,但有可能從mpf公司搵到資料,但我如果返左香港新工,好難唔供mpf

我其實可以reject 香港新工,但最怕佢無啦啦freeze headcount,到時我就會低左係到。所以諗住
1. Fake headhunt 話reject香港新工 其實繼續返,但風險係比佢check到 咁就無左呢個難得既機會

2. 同佢講清楚 同埋情況 ,話香港新工一定會辭工再過英國,風險係可能會重新考慮會唔會比offer 我

3. Reject 香港新工,糧地2個月 ,風險係佢freeze headcount 我要再搵工,仲要8-9月無乜工

多謝咁多位有經濟巴打解答
大家好,追左一排post,都見到呢到好多巴絲share 點樣係英國打工,小弟有個問題想請教下大家。

小弟本身無bn,得bno(過左期),好好彩剛剛拎到英國 offer (tier-2),但問題黎啦....可能有d長,請見諒

1. 我本身係香港做緊野,因為係香港搵到新工,做到5月頭resign 左,一個月通知,6月尾就返新工。
2. 就係我resign 後一星期,英國有個headhunt 打黎問我試唔試下apply 英國果份工,話如果適合,佢地會比埋visa 我。我同左個headhunt講我已經resign 仲簽左另一間香港公司。但佢話佢唔會同呢個公司講住,叫我即管試下睇下得唔得。

但問題黎啦,英國果間公司要做Labour market testing 同background check,
整visa(大約要2個月)。因為我apply 英國工果陣已經簽左香港新公司同埋6月尾會開始,最ideal 係我一路做新公司,到佢批晒visa我就係probation period resign 過英國。如果佢check到我resign 左,我咪話想休息下,準備過黎,但headhunt 叫我唔好,話英國果邊會check 到我係香港簽左新公司,想問下大家

2.果邊同香港labour department / TAX 聯絡?正常基於privacy,唔會比資料其他人
3. 其實最容易係我reject 香港新工,等英國visa, 但2個月無糧同埋果邊一個唔該freeze headcount 我就失業

幫你推下

btw where's the job, london?

Yes, london
https://www.eventbrite.co.uk/e/hong-kong-freedom-project-tickets-34570591570

梁天琦今個星期六會去KCL比talk 有興趣可以去望下

sorry,你岩

我都想問問,唔知我有無理解錯,佢個35K要求係稅前?
大家聽日會投邊一面

anyone but Labour

anyone but tories

mostly agger

十分難揀
不過唔投labour 投 lib dem 又係 sin 氣

Labour D secretary 真係
會揀Tories 都只係 lesser evil

Lib Dem

Tories本身就係evil, 無lesser

Lib Dem

sorry,你岩

我都想問問,唔知我有無理解錯,佢個35K要求係稅前?

yes

仲未講tm係home office果時搞屎棍, 你睇下tier 2依家幾撚煩

認同
不如投green party啦喂

幫你推下

btw where's the job, london?

Yes, london

bno or sar

I got both. But Bno is expired and not sure if its enough time for me to renew it b4 they help me to work on tier2 (hr said 2 mths)....
Any problem if using SAR ?

幫你推下

依個問題好kick手唔敢亂答
等專家出現

自己經驗通常係做 reference check. 即係出面搵 agency send email/ 打電話去你舊公司 proof 你某段時間真係有做野

不過依樣似係 validate your CV 多過 complaint with labour regulations. 其實如果你冇寫落 application form 應該就 OK 再者 你一個月
probation MPF 都唔會供又點會有底比佢check

多謝咁多位巴打解答 / 幫推
你提醒左我 雖然稅局唔比資料,但有可能從mpf公司搵到資料,但我如果返左香港新工,好難唔供mpf

我其實可以reject 香港新工,但最怕佢無啦啦freeze headcount,到時我就會低左係到。所以諗住
1. Fake headhunt 話reject香港新工 其實繼續返,但風險係比佢check到 咁就無左呢個難得既機會

2. 同佢講清楚 同埋情況 ,話香港新工一定會辭工再過英國,風險係可能會重新考慮會唔會比offer 我

3. Reject 香港新工,糧地2個月 ,風險係佢freeze headcount 我要再搵工,仲要8-9月無乜工

多謝咁多位有經濟巴打解答

你驚可以上Immigration board (forum)問.
但home officer唔會理同唔會有得check你咩Q mpf
你咪係application 寫D 佢唔問既野咪得
你都識講佢地係headhunter, 理撚得佢. 你offer有講明返工前唔可以做野, 佢養你?

多謝你解答 我都覺得佢淨係會check 寫係app form 既資料 同ref check. 麻煩晒巴打

其實佢計稅既結果有無錯? Personal allowance應該11,500?
搵屋搬好煩 好多都好貴又唔方便

自己搬

其實佢計稅既結果有無錯? Personal allowance應該11,500?

50k
https://www.eventbrite.co.uk/e/hong-kong-freedom-project-tickets-34570591570

梁天琦今個星期六會去KCL比talk 有興趣可以去望下

我會去

自己搬

我就係未搵到岩心水既地方搬 但我得返半個月時間
曼城 返8唔知幾點放既濕9工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞