【英國】英倫扮工室6

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我剛黎左UK無耐, 我而家係manchester做embedded software engineer, 30歲人, £40k, 係唔係算少?

40K 仲想點
我剛黎左UK無耐, 我而家係manchester做embedded software engineer, 30歲人, £40k, 係唔係算少?

40K 仲想點

30 就40k
仲想點
小弟黎緊讀master 但煩緊應該返香港搵工定係留係英國

坦白講我比較中意係英國生活 但我個行係英國難搵工 同埋其實最主要係唔捨得屋企人

平時係英國讀書 知道到咁上下就會見到父母 但一返工既話就唔知到幾時先會再見 好唔中意個種相會無期既感覺 我知可以skype個d 但我係個d明明好掛住都唔會主動打電話既人 我父母又成日怕阻住我所以唔敢打電話黎

你地係係點克服屋企人/homesick 既問題

順便問下有無巴打係英國做緊law既野

一掛住/有嘢講就打比爸爸媽媽
份工愈返愈無癮

黎我公司
小弟黎緊讀master 但煩緊應該返香港搵工定係留係英國

坦白講我比較中意係英國生活 但我個行係英國難搵工 同埋其實最主要係唔捨得屋企人

平時係英國讀書 知道到咁上下就會見到父母 但一返工既話就唔知到幾時先會再見 好唔中意個種相會無期既感覺 我知可以skype個d 但我係個d明明好掛住都唔會主動打電話既人 我父母又成日怕阻住我所以唔敢打電話黎

你地係係點克服屋企人/homesick 既問題

順便問下有無巴打係英國做緊law既野

珍惜下同父母相處既時間就可以啦

40K 仲想點

30 就40k
仲想點

扣完稅, 每月得果£2500, 又要交租, 又要生活費, 比我係香港儲少好多錢。而且仍然要俾家用...
以前係香港, 人工同而家差唔多, 但稅又少好多, 食同住都係屋企。

我係Tier5, working holiday。可能我個工種呢邊opportunity多D, 所以好快就有工開。不過我D英文太差, 同D同事都好少傾偈。

唔知係度stay幾耐好... 某程度上都燒緊錢。不過呢邊的確無OT, 而香港係做到成隻狗咁
份工愈返愈無癮

黎我公司

同你果行無咩lar lung

我公司都要請實Q既

40K 仲想點

30 就40k
仲想點

扣完稅, 每月得果£2500, 又要交租, 又要生活費, 比我係香港儲少好多錢。而且仍然要俾家用...
以前係香港, 人工同而家差唔多, 但稅又少好多, 食同住都係屋企。

我係Tier5, working holiday。可能我個工種呢邊opportunity多D, 所以好快就有工開。不過我D英文太差, 同D同事都好少傾偈。

唔知係度stay幾耐好... 某程度上都燒緊錢。不過呢邊的確無OT, 而香港係做到成隻狗咁

每個月 pre tax都無2500

話多唔多,話少唔算少

40K 仲想點

30 就40k
仲想點

因為本身D 鬼佬都儲好少錢,老左又有政府養

40K 仲想點

30 就40k
仲想點

你打算long stay嘅話 得 40k 炆水左喎
There's min salary requirement for experienced hire. Also in the coming years inflation is gonna squeeze your wage further

40K 仲想點

30 就40k
仲想點

btw London?
30 有屋企食咁好

Manchester

40K 仲想點

30 就40k
仲想點

btw London?
30 有屋企食咁好

Manchester

好拎高稅
有冇Glasgow /uk請summer job
Year2 做過marketing
Ni 同 稅 交完真係把撚嘅感覺

T5

T5

唔入藉做BC
交乜都無用

T5

唔入藉做BC
交乜都無用

要stay 十年啲NI 先有用
又到左啲日本高層環球遊
順便巡廠既日子

T5

唔入藉做BC
交乜都無用

要stay 十年啲NI 先有用

做夠五年is ok

有冇巴絲打係倫敦外圍Staines果頭住過
30-36k
唔多娛樂(淨係毒係屋企)
生唔生活到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞