【英國】英倫扮工室6

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
追左個post一排, 終於敢開口問下野

係香港打工愈打愈灰, 所以想試下去英國生活

我有BC, 不過係老豆當年申請既, 申請到之後全家都一直無去過英國

而家我有香港律師牌, 唔知番英國搵律師工難唔難呢? 駛唔駛又另外考埋英國律師牌?

睇資料講而家英國本地d律師都over-supply, 都唔知而家移民過去搵唔搵到食

我有時睇啲工,有啲都搵緊香港人/中國人搞移民嗰啲
應該都無咩問題

大家好,追左一排post,都見到呢到好多巴絲share 點樣係英國打工,小弟有個問題想請教下大家。

小弟本身無bn,得bno(過左期),好好彩剛剛拎到英國 offer (tier-2),但問題黎啦....可能有d長,請見諒

1. 我本身係香港做緊野,因為係香港搵到新工,做到5月頭resign 左,一個月通知,6月尾就返新工。
2. 就係我resign 後一星期,英國有個headhunt 打黎問我試唔試下apply 英國果份工,話如果適合,佢地會比埋visa 我。我同左個headhunt講我已經resign 仲簽左另一間香港公司。但佢話佢唔會同呢個公司講住,叫我即管試下睇下得唔得。

3. 點知,佢真係出offer 仲話有tier-2

但問題黎啦,英國果間公司要做Labour market testing 同background check,
整visa(大約要2個月)。因為我apply 英國工果陣已經簽左香港新公司同埋6月尾會開始,最ideal 係我一路做新公司,到佢批晒visa我就係probation period resign 過英國。如果佢check到我resign 左,我咪話想休息下,準備過黎,但headhunt 叫我唔好,話英國果邊會check 到我係香港簽左新公司,想問下大家

1.其實英國果邊會唔會check 到我返緊新工?
2.果邊同香港labour department / TAX 聯絡?正常基於privacy,唔會比資料其他人
3. 其實最容易係我reject 香港新工,等英國visa, 但2個月無糧同埋果邊一個唔該freeze headcount 我就失業

sorry,講到1999
真心希望有巴打或做hr 既朋友可能解答下我

sorry,你岩
大家聽日會投邊一面
大家聽日會投邊一面

anyone but Labour
大家好,追左一排post,都見到呢到好多巴絲share 點樣係英國打工,小弟有個問題想請教下大家。

小弟本身無bn,得bno(過左期),好好彩剛剛拎到英國 offer (tier-2),但問題黎啦....可能有d長,請見諒

1. 我本身係香港做緊野,因為係香港搵到新工,做到5月頭resign 左,一個月通知,6月尾就返新工。
2. 就係我resign 後一星期,英國有個headhunt 打黎問我試唔試下apply 英國果份工,話如果適合,佢地會比埋visa 我。我同左個headhunt講我已經resign 仲簽左另一間香港公司。但佢話佢唔會同呢個公司講住,叫我即管試下睇下得唔得。

但問題黎啦,英國果間公司要做Labour market testing 同background check,
整visa(大約要2個月)。因為我apply 英國工果陣已經簽左香港新公司同埋6月尾會開始,最ideal 係我一路做新公司,到佢批晒visa我就係probation period resign 過英國。如果佢check到我resign 左,我咪話想休息下,準備過黎,但headhunt 叫我唔好,話英國果邊會check 到我係香港簽左新公司,想問下大家

2.果邊同香港labour department / TAX 聯絡?正常基於privacy,唔會比資料其他人
3. 其實最容易係我reject 香港新工,等英國visa, 但2個月無糧同埋果邊一個唔該freeze headcount 我就失業

幫你推下

幫你推下

依個問題好kick手唔敢亂答
等專家出現
個人經驗英國啲headhunt唔係太信得過

幫你推下

依個問題好kick手唔敢亂答
等專家出現

自己經驗通常係做 reference check. 即係出面搵 agency send email/ 打電話去你舊公司 proof 你某段時間真係有做野

不過依樣似係 validate your CV 多過 complaint with labour regulations. 其實如果你冇寫落 application form 應該就 OK 再者 你一個月 probation MPF 都唔會供又點會有底比佢check
大家聽日會投邊一面

anyone but tories

mostly agger

十分難揀
不過唔投labour 投 lib dem 又係 sin 氣

Labour D secretary 真係
會揀Tories 都只係 lesser evil
大家聽日會投邊一面

十分難揀

利申 理性唔係搵交嗌
大家聽日會投邊一面

十分難揀

Lib Dem

Tories本身就係evil, 無lesser

manifesto wise Lib Dem 係 Goodest
不過勝算低到一個點呢 睇下前排區議會就知
anyone but Conservative + UKIP + BNP
追左個post一排, 終於敢開口問下野

係香港打工愈打愈灰, 所以想試下去英國生活

我有BC, 不過係老豆當年申請既, 申請到之後全家都一直無去過英國

而家我有香港律師牌, 唔知番英國搵律師工難唔難呢? 駛唔駛又另外考埋英國律師牌?

睇資料講而家英國本地d律師都over-supply, 都唔知而家移民過去搵唔搵到食

我見最近都有d Law firm 係要搵人識講Mandarin,加上你有BC,應該問題不大既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞