椎間盤突出圍爐區

567 回覆
25 Like 6 Dislike
而家復發急性期過左,而家係腳麻,同腰痛 ,坐骨神經痛好番八成。做左兩個月物理治療,推拿針灸加中藥內服。睇左一個骨科一個神經外科,都提議做手術😷
都有行下 但唔識游水
同埋都有做啲動作鬆下條腰
聽人講話做倒立機好好 有冇人試過
我都聽過,但部機好大部
姑娘話打平瞓會好啲
但我一整親嘅時候連打平放低隻腳都痛
同埋我痛到完全瞓唔到
我個人一定要打側瞓先瞓到(平時都係習慣打側瞓)
醫生話打側瞓都得
不過兩隻腳中間可夾住個枕頭減輕壓力
想問下腰痛 會痛到個pat 痛同埋大腿小腿會拉住拉住 扯住扯住咁好唔舒服。係咪椎間盤突出
99%
有時坐一陣無背既椅就會開始腰攰同腳麻咁樣,之後成日就成隻左腳扯住扯住咁,係咪中晒 症狀?
可以去邊檢查
幾乎都一定係,去睇骨科,照張mri就一清二楚,不過一照就5 6k
唔嚴重,做下yoga拉筋游水算啦
呢個叫坐骨神經痛,有機會係椎間盤突出,但又可能係肌肉發炎,如果想知去瞓左骨科先
照完如果係輕微,可以做物理治療,推拿針灸
之前傷L4/L5,醫生話我仲後生所以唔想我做手術住叫我做一排物理治療先。但係做咗年半都冇好轉,反而由一開頭只有左面大髀痺,變到左面小腿同埋右面大髀都痺埋,所以最後醫生就幫我做手術。
做完手術半個月之後先行到路,過咗半年就可以做gym,9個月左右可以開始做big 3 都冇問題。
ps 強烈建議如果後生,又可以食住屋企人一排先就做手術啦
唔該晒上面2位分享,下個星期出去照一照睇下點,其實困擾左幾年,早幾年睇左針灸好返好多,但係而家肥左50磅 d問題就出現
過來人
大學打波整親 之後keep住唔舒服
到畢業之後做左兩年野之後嚴重左好多
gap year左年幾兩年去試唔同既治療 最後都係開刀
依家手術後3年都叫ok
邊種手術?
其實會係咩野feel?
前排運動撞親 而家keep住痛
已經睇緊物理治療
唔知係咪
又一日朝早起身痛到行唔到無好轉過,唉
椎間盤突出指引
1.急性期: 瞓床休息,拉根,食消炎藥,止痛藥
2.穩定期:物理治療,針灸治療,中藥,正骨,推拿,運動
3.康復期: 游泳,急步行,核心

1.2.如果三個月至半年無改善先好考慮手術
P.s 如有馬尾神經壓迫就要立即安排手術
我啱啱去睇物理治療,拉完腰
當你係坐骨神經痛,你食普通止痛藥都無用,個抬腿有拉痛
試下平攤係床,雙手撐起上半身
每日keep住做會有幫助
不過痛就唔好做
麥氐運動,it is helpful
我想分享下我既經歷 我唔肯定我係咪椎間盤突出
但我果陣(成兩年左右)差唔多成隻左腳係痺加痛 返工要keep住食止痛藥
睇過公立物理治療 又幫襯過脊醫推骨 但幫助都唔大
跟住有次(幾年前)跟老母返大陸啪骨 啪返正個位即刻無事 一共去左兩次 當然之後都無機會返去啦
依嫁做體力勞動又擒上擒落嘅工都無問題
泳水+拉筋(2年)
只要筋鬆就好番89成!
申利:最嚴重時痛到瞓唔著,醫生話嚴重到要做手術(椎間盤突出過來人)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞