椎間盤突出圍爐區

567 回覆
25 Like 6 Dislike
有無過來人分享康復過程

利申:幾年前L4/5突出少少,呢家復發,比以前仲嚴重咁,會痛到落腳,行路拐住拐住,朝早拐得特別勁,行得仲慢過老人家 等mri報告中
三個月前撞車,L4,5同S1個位啲椎間盤都突出,keep住做左3個月物理治療,琴日都跑返步
有無做拉筋個d? 我做完反而愈黎愈痛唔敢做
有,用機拉腰,針灸,超聲波,電療,乜鳩都做曬
最重要係個物理治療師又按又推,次次都feel到佢用力,按到個人都熱
痛咗兩年轉過幾個物治都唔work
輕微 可以照做運動 但長期唔舒服
呢個除左送去醫院手術臺介開舊肉之外,縱有得醫。
不過都係相似方法。
唔好睇跌打,浪費錢。
thx巴打 當時行路有無拐得好勁?
巴打有做手術?
行路好正常,坐得耐都無咩痛,自己依家L5禁落去仲有少少痛,但係行到坐到耐,keep住搽藥膏同食下消炎藥,因為有痛仲有發炎
舊傷好難物理治療醫,要長時間去睇先會好,鐵打係戇鳩,愈睇可能愈傷
大概8年前左右我都有椎間盤突出,仲搞到神經線發炎
做過半年物理治療都無用,索性把心一橫做手術,
做完手術真係舒服哂,不過平衡力比以前真係差咗好多
呢個係比較麻煩。
上手術臺,最麻煩就係落刀個人手勢。
平日家裡坐時,坐個水泡會好的。
如果去正骨有無用?
巴打一開始有問題個時有無睇到好返晒?
早一仄年到開始,前後痛左成年...由腰痛到落腳...行企坐訓都keep住勁痛...
去物理治療做下d拉筋/練力...再去睇針灸推拿...依家叫好返九成...
但平時行路坐姿果d真係要留意下...
個陣係點痛法?會唔會痛到落單邊腳搞到行路都拐住行
呢個病個個都好唔同,有d只係腰痛,我就腰唔多痛,係痛到落腳
係咪行路都會痛到拐?痛成年咁折磨...
一開始係突然有一日瞓醒條腰赤赤痛,然後到右邊屎忽痛到仆街,睇跌打嗰陣師傅叫我去醫院睇

去到急症室先知原來係啲軟組織突咗出嚟 壓住神經線搞到發炎,住咗幾日院消咗炎就安排咗去做物理治療

但做物理治療真係無乜用,最記得係踩健身單車然後覆診嗰陣醫生問有無考慮過做手術,為咗唔想再比呢個症折磨就決定做
oh,你嚴重過我好多,我只係壓住左神經線,無搞到發炎
我一開始都係痛到隻腳無力,依家好返少少治療師叫我游水同做多啲運動練返個位啲肌肉
點都會好嘅
以前有,行路都行唔到。keep住做物理治療同自用每日早午晚都做幾set動作,3個月後而家可以開始番負重squat. 而家呢一刻已經完全冇事。自己少少非專業意見,除左拉根之外,做exercise強化番個lower back好緊要。休息係唔會令佢好番
會,當時我係神經線發炎 痛到床都落唔到,最後call白車
我唔肯定你而家嘅痛係咪同我嗰種發炎痛一樣
受左傷更加唔可以停晒完全唔郁 咁樣會仲難康復 就好似下身癱瘓嘅人佢哋嘅腳嘅肌肉會萎縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞