椎間盤突出圍爐區

567 回覆
25 Like 6 Dislike
無人試過去公園揾一條單鋼鐵做引體上升,然後吊自己o係半空,條腰以下部份放鬆,堅持吊耐d然後先放番自己落地?

每日keep住做幾次,好過你做其他物理治療
我咁樣做半年就由唔可以跑步(會痛到站立唔到)變番完全無事
想問下你地會唔會做完exercise 後敢痛,之後唔想做?
隻腳攬出少少...條腰已經扯住d神經咁好痛, 只可以細細步咁慢行...彎腰都係彎得少少, 你當2,30度咁...依家先正常返
我都痛咗年幾,依家日日做慢速體操慢慢減輕。平時唔多會痛,但坐喺地下坐得耐起返身條腰又硬曬
我呢家係會痛到落腳,feel到小腿側邊d筋扯住痛,行路一日拐過一日,等報告出再睇下點
係咪兩隻腳尖都唔可以掂地?thanks巴打
我都想問,做d exercise係咪要忍痛先慢慢好
i know that feel bro
彎腰彎得2,30度,行路慢過老人家
其實做手術唔包根除,因為做手術淨係切咗突出黎嗰部份disc (啫喱),但係啲啫喱本身其實有問題,將來可能又會再突出黎,所以通常都係開消炎藥同埋做吓物理治療
應該係座骨神經痛
幾年前做完手術揮手
今日風濕痛
吊到去雙腳完全離地既高度
然後放鬆腰以下,等地心吸力拉番直你條腰
吊到覺得累就慢慢落番地 (唔好一下跳落地,否則你個腰突位更好傷)
好奇一問
大家係出事之前1,2年嘅運動量係唔係通常都唔多?
一般只香港只會切一次。
呢樣野,一次得唔得好睇個豬肉佬手勢。
其實佐敦以前,有個超聲波打散舊肉方法。唔知得唔得。
無關係,睇你出事個刻。
岩岩整親幾個月
Keep住做物理治療+針灸
都冇咩好轉
拉筋都係越拉越痛 搞到唔敢拉住
我都係咁 坐得耐就硬返哂
講多少少

MRI 照到L4L5突左少少
應該工作+工餘運動過度
成個背部肌肉長期蹦緊
肌肉過勞保護唔到腰椎失去承托出事

幾個月前向前後彎腰都係同一個位扯實痛
初初感覺到小腿有麻痺感覺但冇痛
之後物理治療師落手幫我拉筋鬆返背部肌肉就冇再腳痺
做左四五次之後腰椎都鬆返
依家彎腰只淨少量扯住嘅感覺
但做完劇烈運動或者持續運動之後就會有返扯住痛嘅感覺
要再拉返鬆
本身好鍾意運動但又好驚會加劇傷勢,都幾困擾

拉腰機月過感覺效用唔太大
https://youtu.be/o6ctb6eo5Zo
練習由3:30開始,我每日做呢個運動21次,痛減輕咗好多。通常做頭幾下會痛,所以要慢慢做,做到十幾下就無咁痛
可唔可以介紹翻
係法國醫院開刀 埋單13萬左右
一刀過唔洗煩
有邊幾set動作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞