椎間盤突出圍爐區

567 回覆
25 Like 6 Dislike
腳痺既位置係邊?

通常係小腿外側,正常突岀小小唔會痺太耐,因為痺得耐會影響到腳既肌力
而家都睇緊物理治療同針灸
唔知係咪太心急 成日覺得冇好轉
咁我係咪唔應該做住拉筋先 等炎症退左先做呢
係好需要時間,做復健運動個大主題係唔可以令到你嘅病情加重,或者更加麻痹。可以試吓食啲維他命B
就係你指嗰個位啊
通常坐office都會一直keep住痺
瞓醒起身又痺
嚴重嗰陣行都痺
腳嘅肌力唔係好覺,但左腳嘅筋就越嚟越緊,冇事嘅右腳嘅柔軟度就正常
應該冇 醫生話只係輕微椎間盤突出
咁我唔拉緊 我越拉越痛
但我睇脊醫同中醫就叫我拉多啲
但物理治療師就叫我唔好拉住
唔知信邊個
我同你一能樣,食維他命B,有減輕個痺,因維他命B會修復神經傳遞系統,但治標唔治本,因為壓到神經。
有食啊 年幾前脊醫已經叫我食
我覺得冇分別
椎間盤咪有分三個階段:一個叫椎間盤膨脹(纖維環冇撕裂)
第二呢叫做椎間盤突出(纖維環爆咗髓核外露) 第三叫做椎間盤脫位(成個椎間盤脫咗位) 要睇返個磁力共振先知有幾嚴重
但係都要行下,游泳
睇住架巴士走
巴士種腳痺係咪類似電流游走對腳咁
我痛就係呢個位
有無人係兩邊都輕微突出,掂到神經線,仲有側彎?
我都係有日突然訓醒就痛
仲記得果陣係沙田地鐵站等車,愈企愈痛,坐得耐起身果下又痛,企得耐又痛,之後去睇過脊醫(鳩屈我對腳又話我BIN平足)整到勁痛都無任何好轉
中間再有搵跌打/物理治療都係搵笨柒,最後搵到間針炙針左十幾次就輕微左好多。
但係都係唔斷尾,一直都會痛
飲完酒或者前一日通頂,個痛楚都會加強返
你兩邊壓?左右腳都痛?
其實椎間盤突出 唔係搵醫生/物理治療師
而係搵整骨師/脊醫
我睇左咁多個脊醫,發現就係正骨加物理治療
其實好睇運氣,試過幾個都愈睇愈差,本身唔痛果啲位都痛埋,醫唔好又無後果。
真係醫到好頹
如果可以包醫好,就算比多啲錢我都願
絕對明白,如果有樣嘢包有效又有咩所謂。有時頹到好相做手術一步到位
係,但手術認真風高
同埋即使做左手術都唔係100%有效,醫生話有人試過做完手術痛楚仍存在
我七年前做過一次,但今年又復發,哭能左

所以我都仲未考慮做手術住
預咗同呢個症一世
但你而家咩環境?
我由物理治療轉睇脊醫就明顯有好到
不過我加加埋埋只係睇左兩個月
我有朋友都係有椎間盤突出 佢話佢睇物理治療至少睇一年佢先可以跑到步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞