椎間盤突出圍爐區

567 回覆
25 Like 6 Dislike
其實痛更加要做,最多休息幾日後再做!
其實我覺得係運動過度又冇好好拉返鬆,某度地方肌肉緊,某度肌肉鬆先會痛。

唔關咩啫喱突出嚟事!
要睇下痛成點,好多人做完痛多左嚴重左之後唔敢再做/開始懷疑得唔得。

你太痛就當然唔可能再做,可以減一個level, 另外訓得好唔好都好重要
但我係越做越痛啵 開頭都堅持到 日日做
之後覺得唔對路就冇咩點做
係咪啲動作唔岩我做
以前都係做mckenzie exercise就好番,今次復發做完反而會腳痛,唯有等報告
你針灸有用? 我針完都係冇乜大作用,係做物理治療好少少
同你突出既位一樣
針中個位有用,要feel到針落去好酸
但係要長期針 不過一唔針又係咁
巴打個醫生建議你做手術,即代表病情都唔算輕…
我記得大約20歲時候返工搬重野,on9仔一chok就一世,果時又唔睇醫生以為小事
到上幾年有一排都忙,積積埋埋終於有日坐低起身痛到伸唔直,係要90度行幾步先鬆dd⋯⋯
睇法國醫院骨科醫生,住左兩日做哂檢查,話我只係輕微突出,唔建議我做手術!
我記得佢都話呢啲手街都有幾大風險,順利就好,唔順既話可以坐住過世
新鮮滾熱辣 整親大約兩個月
初頭腳痺
然後突然有一日成隻腳好痛 行到乞下乞下
應該係工作關係 加上姿勢唔好
第一個月睇物理治療 一星期兩次 覺得時好時唔好
今日痛A位置 睇完物理治療就到B位置痛
到第二個月出咗MRI報告 L5 S1 突出 都幾大舊
轉左睇脊醫 一星期睇三次 拉腰
依家條腰直返 行得都還好
係有時坐耐左 行耐左會痛
今朝就好明顯風濕痛

醫生一開頭都係叫我做手術
但係我唔敢 始終係脊骨神經附近開刀
嗰種坐立不安嘅感覺真係
冇經歷過係唔會明
我經歷過心情好差嘅時期
狀態好時行得走得 又驚人哋諗我係咪扮嘢
狀態唔好時又唔想開口要人就要人幫 結果自己死頂又辛苦

所以真係要圍下爐(擁抱)
今日有幾多人風濕痛
我有個椎間盤突出5、6年嘅朋友
風濕痛準過天文台
近乎完全一樣
我比你去過更多治療
咁絲打諗住由佢?
好中呀屌
拉腰機感覺真係冇料到
d反應好睇人嘅
我睇脊醫都有瞓拉腰機(瞓過兩部唔同型號)
一部拉嗰下覺得有啲怨痛 拉完嗰晚仲痛
一部瞓落去果下一啲感覺都冇 返到屋企又係怨怨痛
我個醫生都話有啲人會係短期內痛感大左 有啲人冇感
利申:我由頭到尾都只係腳痛,條腰真係冇乜痛感
條腰平時真係無乜痛感,係彎腰同起身郁動先會痛,仲會痛到落腳,最辛苦都係腳痛搞到行路勁拐
真,心情會好差
Exactly
Ching整親幾耐 而家咩狀況
好多原因,有機會係你坐姿唔好,有機會係你本身冇work 開個muscle, 突然用返,所以痛!

我建議你去啲痛症中心俾佢睇下,聽講都要1-2k 一次,但包斷尾
我幾年前已經L4/5突出少少,當時一樣行路拐,後尾游水拉筋就好番左,點知呢家又復發,仲要嚴重過上次,行路拐得密左,腳持續痛,等緊報告出,所以好番真係要好好對條腰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞