點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
有識英國人講過覺得香港人改歐美人名好奇怪
我理解係人地啲名係歐美歷史文化留傳落黎
我地唔係生於嗰個context但用嗰啲名就會有違和感
好似香港人叫自己做Mohammad或者Ahmad你都會覺得奇怪
我地都會笑啲mk仔mk妹唔係日本人但改日本人名(eg suki yuko)
我覺得純粹大家做法唔同囉
我自己就唔覺咁樣好矮化或者貶低自己
其實主要係睇你介唔介意人地叫錯
我就有時寧願方便所以會用呢個英文名
如果唔介意人地可能叫錯,可以好似日本人咁
等於佢地都習慣人地讀錯tokyo
Proud of自己identity其實唔使為方便改用人地啲名
loli
棒棒糖
Ryan gosling: Am I a joke to you?
改得呢啲Apple candy cherry既名,基本上屋企人都無乜學識,如果唔係都會提下,同埋覺得無乜學識,讀過書既人先會改呢啲stripper 名
其實用返中文名咁諗
邊有人叫糖
但掉轉諗植物黎講ivy maple jasmine都係正常名 點解係cherry apple零零捨捨出事係水果唔可以做名?
咁你以後叫Banana好唔好
North West
係外國住咗十幾年都冇聽過話有白人幫自己改花名做Queenie?
大陸妹就多
呢個名真心西
唔同文化都會有花做女仔名

cherry呢D有性意味
https://www.dictionary.com/e/slang/pop-the-cherry/
你唔好走呀,出黎講兩句啦
雖然樓上有好多屌9話咩西人一樣叫SAM,TIM之類
但更多人嘅真名係長寫。。。無得駁

Cummings都畀人笑
反而想知邊度有很睇個準則
中文用英文拼拼唔返岩既中文音。。。因為中文有聲調,廣東話有9聲,當你叫MANYING,中文名其實係文英定敏盈定漫影
爭好遠,我諗呢個都係其中一個原因掛
咁咪錯囉
邊撚個話你聽可以將diminutive name 一定要等於中文既咩仔
呢個世界有人真名叫andrew
dimimutive name 可以係andy
但唔代表呢個世界冇其他人真名叫andy呀
thats why 我用潮偉同偉
唔係潮偉同偉仔
儘管用個近d既例子驚你d人唔明
但事實根本兩種語言文化唔同
香港冇人叫偉仔
唔代表外國冇人叫andy
咁要睇工作性質啦
好似我咁要對住外國代理, 外國客
你唔改返個英文名真係好唔方便
淨係每個客打黎都可以鬧出好多笑話
中文同英文個姓一個係頭一個係尾
咁佢地就會直接叫你Chan, Lee, Cheung, Wong....
如果你本來叫CHAN TAI MAN
你署名,卡片唔通打 TAIMAN CHAN?
成件事我覺得仲ON9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞