點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
你冇講過會俾人恥笑
咁呢句係咩黎
#443 阿里士多德你唔少
學人改洋名又改到不倫不類你話好唔好笑

定又想兜呢句真係問題黎
發覺真係唔夠你講
我投降
你代表晒英國人話香港人改英文名唔湯唔水咁仲邊夠你講

利申: 不學無術
講緊一般情況嘅英國人改名文化
關有冇人叫Ryan咩事
邊有覺得高人一等
只係從我所見所聞
兄弟又好女友又好同事又好
全部英國人都係跟呢種改名文化
我都話會有例外
不過如果你做咗咁多年嘢
見oli多過見Oliver 見Phil多過見Phillip
咁我冇嘢好講啦
同埋英國人揀名同其他英語地區都好唔同
見過有香港叫Justin都畀英國人笑
算吧啦
其實我真係明佢想表達D咩
係佢角度佢覺得無錯, 我都覺得無錯既

但其他人屌既係個on9仔既logic
身份證用Andy唔用Andrew係唔會俾人笑撚死既
拉到咁遠講咁多仲咩姐
根本英國人心目中Andy=Andrew, WFC你落passport名係Andy定Andrew

人地都無咁stereotype但係作為一班非英國人去嘈到面紅耳熱
同埋個on9仔都收左皮啦唔明仲嘈落去有乜謂
得啦得啦,你可以拎畀你啲英國朋友恥笑一下啦
鬼唔知呢個世界有鬼佬叫Justin咩
講緊唔同地方有唔同嘅改名文化呀弱智
Sons of Anarchy主角叫Jackson
「或者將人地鬼佬個Last Name當係First name
(例如:Ryan)」

話你戇鳩都費事?
你班英國朋友笑鳩香港人叫justin喎,所以全英國冇人叫justin?
加拿大有Justin,澳洲有justin,香港又有justin, 但英國會笑鳩人叫Justin, 仲唔係覺得自己高人一等

即刻駁嘴?
我不嬲都冇否認外國有dimunitive name呢個culture
事實上我自己個英文名都係咁改
ie 我落preferred name係jeffery (舉例非真名)
而我都係叫同事叫我jeff

從此至終
我一直既立場係
no one fuckin cares about your name
你唔係改埋d fuck cunt / elon musk個仔嗰d名
根本冇人咁得閒笑你
所以我咪問有咩咁大問題有乜咁好笑
最憎就係班on9識少少就扮撚哂野恥笑人
講左啦joe johnson又俾人笑?
喺度話人改名不倫不類
不佢老母咩
唔係我講㗎憨鳩
有冇人笑鳩 Justin Drew Bieber
同 Justin Randall Timberlake
咩有冇人呀, 根據chef所講直頭成個英國一齊指住你黎笑呀

不過bieber唔關justin事, 佢本身係好笑嘅
我都無英文名,基本上都係音譯第三個字
如果有人個譯音太似既有嘅英文名,介紹自己嘅時候會好麻煩
eg I'm Saiman li李世民 人地會以為Simon然後又要解釋一次
or Tat ~ Ted
佢點解咁肯定 ben唔係中文
River Phoenix
你哋真係無撚聊
南北戰爭時期南方總統Jefferson Davis 就係向 Thomas Jefferson 致敬

First 定 last name 根本無明文規定
我會讀 Many型
又真係有
佢有身分證 係香港人嚟
死雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞