點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
人地legal name係Andrew Warhola Jr.
Sorry Lo
最初個題目只係:「外國人唔會改….呢啲名」
但因為個位人兄柒左,為左要洗走陣柒味,所以加多左:「外國人唔會用….呢啲名係正式文件入面」呢個解釋,但呢個只係為左掩飾之前既柒而令自己更柒既行為
Andy Griffith
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Andy_Griffith
Andy Lewis https://en.m.wikipedia.org/wiki/Andy_Lewis_(performer)
Andy McKee
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Andy_McKee
全部係身份證既名黎
我廢事你話我作呀
上面係我wiki搵番黎
全撚部美國人
可以收皮未
唔夠既出聲,我搵到幾個俾你
陰公你明人地講乜未

首先你唔會知佢legal name係咩, wiki上未必顯示到佢legal name係咩
好多出名既人只會known by their nicknames
正如冇人會叫Andy Warhol做Andrew Warhola Jr.
再者就算有人真係將nicknames放入legal name
呢個做法係英語世界都係極少數
並冇咩可比性
現實就係英語世界取名絕大多數唔會用english nicknames做legal names
攞啲極少數例子而且唔知係咪真既去prove自己柒唔柒啲
依家到你可以收皮未
Ryan Gosling?
講真佢都係柒左ryan果到姐
andy果到冇錯
識條友本身改佢做Roderick,但最後擺咗Roddy落出世紙,所以呢?
我打第三次了,你收皮未?

想問你呢世識幾多個鬼佬咁巴閉?見過幾多個鬼佬名?我講緊真實生活識
佢鍾意擺Roddy落出世紙當然冇問題
正如你本身花名叫連登仔你都可以改自己名做陳連登仔
所以你想證明啲咩
外國人通常用nicknames放落legal name度?
不嬲講緊都係英語世界大多數人既做法
如果你見英國美國大多數既joe andy chris tony bob will佢地本護照係照印番做joe andy chris tony bob will既咁我咪收皮囉
你攞果一兩個特別例子想證明英語世界取名既規則唔係咁?
生化危機4總統個女都係叫ashley
冇嘅我係美國讀過十零年書,見鬼佬見足咁多年,歐美拉丁中東俄乜都見過下咁,咁我咪唔會咁撚無知覺得所謂short form同所謂正式名係二元囉

得啦知你實問我有冇睇過人地出世紙,冇呀,你好撚無知呀
我真係膠都廢事比
wiki上未必顯示到legal name係乜
咁你咪proof番我post嗰幾個人唔你真係叫andy囉

自己上wiki search andy warhol
睇下有冇show legal name再衝出黎柒啦

第二
極少數既數據喺邊到得出黎
你自己幻想出黎
自己唔撚識然後就話極少數你都算犀利

我都估撚到你條柒頭會spin架啦
一開始又話冇人咁叫
專登開wiki搵埋俾你
就話係假係少
駛唔駛問白宮攞database俾你

我再退一萬步
好呀我當係極少數呀
我講嗰幾條友用nick name做legal name呀
俾人笑到面都黃未
做咩姐你
我只係講緊英語世界絕大多數人改名只會好似拜登咁正式名Joseph Robinette Biden Jr.
但自稱Joe Biden
朋友老師都會叫佢Joe Biden
然後呢度好多連登仔就話呢樣野on9
話你當Andy Warhol死架Bill Gates死架
咁樣都叫無知
咁樣都叫二元對立?
joe johnson又係極少數例子
ben wallace又係極少數例子
joe ingles又係極少數例子
成個nba叫呀ben叫呀joe既人入面
我鳩up都數到3個
真係好撚少數
人地話有佢就話少
人地由頭到尾都只係講緊,幾時有講多定少

仲要弱智到覺得所謂short form同所謂正式名係對立個腦淨係process到二元
第一點你我都唔會prove到所以冇咩討論價值
但就咁睇Andy McKee已經唔似係一個完整既english full name
連maiden name都冇

第二點咁都要幫你prove?
你咪禁入去wiki睇下幾多first name係andy tony bob will, etc既人
既正式名唔係andrew Anthony Robert 之類

最後
關俾人笑到面都黃咩事?
從來都係講緊邊個先係英語世界慣常做法
你改自己做cherry candy money zero去到外國就真係比人笑到面黃喇
人地一路都係講緊有定冇,你拉撚到去多定少,做咩姐你

A=有,not A=冇,你無端端撻個B出黎,人地講緊A有例子所以證明到not A係false呀,天才,關B撚事咩
以前有個同學叫Diamond
有個叫Sparkle
仲有個叫Princess

冇人笑美國
呀btw人地美國出世
ben wallace全名係Benjamin Cameron Wallace
joe ingles全名係Joseph Howarth Ingles
就咁google都google到
joe johnson全名係Joe Marcus Johnson定Joseph Marcus Johnson就唔知
條傻鳩根本就一直就搬龍門
一開始話外國人冇人會咁做人地會笑鳩你乜乜乜
而家proof到有
就話係極少數
我再掟多幾個出黎分分鐘佢又話唔係極少數不過唔係多囉
不敗論證法,知到自己論證唔到A嘅邏輯就掟個B出黎,B都柒埋嘅就出C,慢慢玩,我地實錯,你識咩呀你
條傻鳩根本就一直就搬龍門
一開始話外國人冇人會咁做人地會笑鳩你乜乜乜
而家proof到有
就話係極少數
我再掟多幾個出黎分分鐘佢又話唔係極少數不過唔係多囉
不敗論證法,知自己論證唔到A嘅邏輯就掟個B出黎,B都柒埋嘅就出C,慢慢玩,我地實錯,你識咩呀你
講真 你地有冇聽過男人老狗改個英文名叫donut?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞