點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
Bruce Lee
Jackie Chan
Donnie Yen
Tony Leung
Stephen Chow

香港文化嚟
好多連登仔冇外國fd子 唔知人地個世界係點就亂咁吠
其實我識親嘅所有英國人日常慣用名同文件正式名都係唔同
Phillip-> Phil
Melissa-> Lissy /Mel
Thomas-> Tom
Andrew-> Andy
Oliver-> Oli
Wiliam->will/ liam
Anthony-> Tony
當然都會有另外
有好多名都可以就咁用
Luke Shaun George
但本身有正寫嘅話就一定會用喺文件上
尤其是啲好posh嘅家庭
唔識就縮番入去喇傻閪
以前去las vegas行街啲黑鬼塞啲叫雞卡片俾你
全撚部都係呢類名
雞卡
白姐姐
未必既,可能係200年前既time traveler 黎左連登,接受唔到用short form做正名
你咁講會係到比人屌到仆街
然後攞個別例子有人直接用nickname 落正式文件jer撚住
仲有,冇Bill, 只有William
Bill Gates, Bill Clinton呢啲全部冇身份證冇passport
咁人哋全名真係唔係叫Bill Gates同Bill Clinton
係William Henry Gates III
同William Jefferson Clinton
Bill係大家平時同佢鍾意比人叫既名
你唔係以為佢哋護照會印Bill Gates同Bill Clinton呀
最少我20年黎讀書加做嘢識嘅鬼仔/佬未聽過有人笑囉, 可能國家唔同?英國文化可能鐘意笑人人名黎刷存在感?
加拿大澳洲笑啲亞洲人名有chi chung chow就多
咁所有Liz/Lisa/Elise/Elissa/Beth ID都要寫Elizabeth
咁點解香港人唔可以
Nickname = Andy
Legal name = Chan Tai Man
其實同我地見一個稀有既姓咁,咪"啊"一下囉,邊有人咁屎忽痕會理,都係嗰句和牛都有人叫啦

反而鬼佬好興用人地姓名估人咩出身, stein? you must be jewish
我相信絕大多數都係
Andy Bogard, Andy Warhol
唔明你講咩
Nickname係講緊first name
如果你想跟番英語世界慣常做法
你個例子Legal Name應該落Andrew Chan/Andrew Tai-Man Chan
介紹自己咪You can call me Andy
都唔知你up乜嘢撚
眾人皆醉你獨醒咁

傑斯個first name咪就係Ryan囉
乜事在人為呀
全名Ryan Joseph Giggs呀
唔撚識嘢就縮返入老母個西度啦
喺度串柒柒
戇撚鳩鳩
以為自己好撚醒
成個po針撚住條友搞錯左Ryan係Last Name忽略左好多人用nickname放落正式文件到
Andy Warhol真名係Andrew Warhola Jr.
Andy Warhol (born Andrew Warhola Jr.; August 6, 1928 – February 22, 1987) was an American artist, …

睇個語氣咪去咗英國幾日之後覺得自己巧威威高人一等
舊時我加拿大住咗十幾年, 賭場機場我都做過, 而家喺澳洲做咗四年酒店經理, 我check鬼佬ID同passport多過樓主見佢條女個閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞