點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
次次睇依啲post都會有一班人係到扮外國人,係到9up外國點點點
連登仔話人哋legal document會寫唔同名㗎
人地legal name叫Joseph Biden
Joseph Robinette Biden Jr. (/ˈbaɪdən/ BY-dən; born November 20, 1942) is an American politician who is the 46th and current president of the United States.
而家咪就係同你講
唔係一定Matt就係Matthew既'簡稱'囉, 時代唔同啦
你點都要用呢D係係少數例子去apply落去撐個on9仔既論調, 何必呢

最正係有好多香港人將英文名嘅簡稱
(例如:Andrew -> Andy) 就咁寫落新份證度

或者將人地鬼佬個Last Name當係First name
(例如:Ryan)

我講清楚
根本條on9仔個logic都錯晒

香港人個文化都唔同英語世界, 可能佢一出世無改英文名, 到佢有英文係可以選擇加唔加個英文名落新份證身份証度, 係鐘意叫Andy唔叫Andrew唔得?
同本身Andrew -> Andy係無關係既

即係假如牛華身份証係有Andy, 係咪要叫佢一定要改返身份証做Andrew呀因為Andrew -> Andy?

無話唔俾你prove '大部分人都唔係直接用nickname落legal documents'
係話俾你知而家係有'直接用nickname落legal documents', 同時屌緊條on9講既紅字句子

你要撐條on9仔既, 隨便
拜登宣誓總統果陣做咩唔叫番自己joe biden
https://youtu.be/h4JT-IhUoTg
正皮嘅人平時冇帶開腦上連燈?
笑到收唔到聲,連登仔而家平均年齡係咪13??
呢個咪係簡稱既意思
只係Andy係英文context 多數會比人覺得係Andrew既簡稱
同埋我冇講過一定要用所謂「原型」先係真名
係大多數人取名共識
見到你個弱智仔就笑撚死
惱羞啦

唔撚跟正常做法就係大問題
點大問題法世界大亂定點

所有野由一開始都要一乘不變
你打番文言文啦柒頭
胡適係當時推白話文都唔係正常做法黎架
收皮啦柒頭喺度彈出彈入扮哂冇講過
之前先講完將nick name 落身份証好大問題
而家又話唔一定
尼日利亞好興改呢啲名
踢波以前有個Sunday Oliseh
我自己曾經有個客叫Monday, 又係尼日利亞
改左curry啦 你仲想點
冷靜D先
其實都真係明白係外國改名係會有約定俗成

同埋真係apply唔到落香港囉, 都唔同語系, 文化又唔同
我改個英文名叫Andy, 諗住加落身份證度原來係會俾人笑撚死既
改返做Andrew就一天都光晒, 無人笑啦
盲撐條on9仔做乜鳩

結論就係鐘意咩英文名咪改咩囉
理鳩佢外國個約定俗成咩Andrew -->Andy
死都要話咩大多數外國人取名共識做乜鳩
呢度香港呀
係你可以將matt睇成唔係Matthew 簡稱去做一個正式名
你咁講所有名都可以當作獨立個體看待添
以你呢種思路根本成個po唔洗討論添因為所有名想點改就點改
但現實係大多數英語國家人習慣用我講既慣例去改名
亦係數據證明到
你係都要話時代唔同喇我朋友叫matt我朋友叫andy
現實真係有人咁做
但你凡事都用啲少數例子去justify 自己有咩意思
香港夠極少人改埋啲九唔搭八既名啦
咁係咪大多數香港人都係咁改名?
你唔去討論啲general 既野不斷強調有好少部分人點咁我冇野好講

至於香港人改英文名既文化
我覺得更多係想學又學唔足搞到唔湯唔水唔夠正宗
首先唔係個個會放英文名落身分證
二來改果陣有邊個會了解咁多英文名背後意思都係鳩改
所以變成nickname原名溝埋一齊用
最後錯下錯下咁多年even落埋身分證就唔會再改
例如劉華咁佢唔會對andrew呢個名有感情只會對andy有感情

所以好多時候最大問題係香港人改英文名既時候
父母或者自己根本冇了解清楚英文名既意思
對佢地黎講好似daniel同佢衍生出嚟既名dan danny根本冇分別
佢地唔會了解當中既關係只係好似揀橙咁覺得邊個好聽啲就要邊個
學人改洋名又改到不倫不類你話好唔好笑
所以咪搞到香港人改英文名唔湯唔水
然後用一句香港文化做擋箭牌
開頭實牙實齒講到人哋唔跟你嘅改名方法就係弱智仔會畀人恥笑乜乜柒柒, 之後畀真係住喺外國嗰啲人踢爆係戇鳩仔之後就搬龍門話少數例子
成日話香港咁proud of做左英國殖民地百幾年
連一個正宗少少既英文名到今時今日都唔係個個改到
師兄你唔好撈亂咗其他人同我講既野好喎
我冇講過會係弱智仔同比人恥笑
想問吓Johnson Jackson呢兩個大姓喺外國有冇人攞黎做名?
間唔中見香港人用黎做英文名,硬係覺得好怪
仲有Isabella系列:
Isabel/Isabelle/Bella/Belle/Ella/Elle
之前大大聲話你冇撐擺nick name落身份證會俾人笑
而家大大聲話好唔好笑
思覺失調?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞