點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
咁我更正
你撐佢話將nick name做legal name好有問題
okay?
係我覺得有問題
我認為想加個英文名落身分證既話應該跟番英語世界常規做法
例如你nickname係andy就落andrew
咁係咪所有用nick name做legal name既人都好有問題呀
joe marcus johnson係咪好有問題呀
andy samuel griffith係咪好有問題呀
好有問題係會有d咩問題呀
純粹叫人跟番常規做法咁都唔得?
當然你可以話我鍾意點改名係我自由
咁冇人吹得你脹架
文盲
我而家問你係咪所有用nick name 做 legal name既人都好有問題呀
yes or no 呀
yes既話咁會有乜問題呀

勢色唔妥就縮番話叫人跟番常規咋嘛柒唔柒d
只係想講好多連登仔唔知咩係英文nicknames姐
以為平時見到既鬼佬名係佢地真名,甚至用埋nicknames落身分證
你可以話係佢地自由,但外國真係唔常見用nicknames落正式文件
比較常見(右邊nicknames):
Andrew = Andy
Anthony = Tony
Charles = Charlie, Chuck
Christopher = Chris
Daniel = Dan, Danny
Frederick = Fred, Freddy
James = Jim, Jimmy
Joseph = Joe
John = Jack, Jacky
Nicholas = Nick
Richard = Dick, Rick
Robert = Bob, Bobby, Rob
Samuel = Sam, Sammy
Stephan = Steve
Thomas = Tom, Thom, Tommy
Timothy = Tim, Timmy
William = Bill, Billy, Will, Willy

Amanda = Mandy
Catherine = Cathy. Cath
Christine = Chris, Chrissy
Cynthia = Cindy, Cynth
Elizabeth = Betty, Beth, Liz, Bess
Janet, Janice = Jan
Katherine = Kathy, Kate
Pamela = Pam
Susan = Sue, Suzie
係呀有問題呀A BIG YESSSSS!
你滿意未
個問題就係唔撚跟常規做法囉柒頭
點解日本人唔食三文魚
嗰兩隻嘢絕對係為標奇立異,醜人多八怪

以下落嚟講幾個我見過比較怪嘅鬼佬名
poop
auntie
husband
Melbourne

然後每一次見到呢啲鬼佬唔會改XX名post, 都會諗起細個喺香港讀書嗰陣每個人都要改個英文名,有個男同學改造kelly畀個先生笑鳩佢話呢個女人名, 但到而家我係加拿大住嗰十幾年,澳洲住緊第八年,我成日都見到叫kelly嘅白人男人, 根本人地鬼佬don't give a shit, 係d識少少嘅香港人喺度鳩噏懶係勁, 好似高人一等咁樣
Drinkwater 呢啲名去邊都比人笑撚死
呢個係香港嘅文化,點解外國成日話尊重其他文化,但係唔可以尊重下香港文化?
可以有叫King 但唔可以有Queen
唔識又衝出嚟柒
咁玩queen 都可以係 gueeney, apple 都可以係applebee\appleby簡稱

正如我上幾個reply講, 呢d“震驚幾百萬人,鬼佬不會改的名字”post根本就係聽某某提起過跟住就識少少扮代表狗衝出嚟柒
藝名黎姐 唔通lady gaga 就唔騎尼咩
咁都咁多人讚好 真係多小朋友
換返轉中文 台灣有個蝴蝶姐姐係咪又要比人笑佢亂改中文名?
我細個係加拿大讀書同做嘢住咗十幾年,而家喺澳洲住咗八年, 做酒店經理做左4年,你話呢?
自己柒咗就唔好賴落去香港文化
你鐘意叫hooker 都得㗎
白人叫hacker,hacking我見唔少
有乜問題 見字飲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞