點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
都唔知條友做乜鳩
乜嘢將人地last name改做first name
傑斯個first name咪就係ryan囉
全名Ryan Joseph Giggs呀

講到得自己有外國friend
笑鳩人未見過世面
佢都戇鳩鳩

俾多個例子:
奧雲全名係Michael James Owen
夏格維斯全名係Owen Lee Hargreaves

根本喺外國用last name做 first name就好普遍
條友就講到係你班香港人on9會俾人笑

NBA 勒邦占士 同 占士夏登
James Edward Harden
LeBron Raymone James
james已經係first name又得,last name又得啦
都友真係弱智
自己井底蛙笑人未見過世面
佢令我諗起二十幾年前剛剛去加拿大讀Gr8嗰陣, 有啲鬼仔friend同我講唔好翹腳坐(唔係平放, 係交叉放), 佢話好多亞洲人鍾意翹腳但鬼佬好少咁做, 因為碌鳩大頂住左, 翹腳坐一係女人,一係太細
我心諗:
傻閪
https://www.ssa.gov/oact/babynames/decades/century.html
美國政府統計過去一百年最多人改既名
證明左絕大多數人都唔會用nickname落legal name
唔會冇
但一定係好少數
咪中晒呈,臭雞一名
nickname 唔一定係講緊first name, 可以係一個代號/花名
好似樓主真名姓戇名鳩, nickname可以叫死傻閪, nickname同佢個本名可以完全冇關係
咩名都有人叫架啦
係度拗乜撚野
戇鳩
樓主話會比英國人恥笑
Coco,Yoyo,Cici,Gigi呢啲雞名
你講得冇錯
但我講緊針對番例如Andrew->Andy, William->Bill呢類已經比人通稱 對應左好耐既英文nickname
你講緊既nickname意義上更加似preferred nickname
Preferred name先岩
平時填表果啲preferred name
極端啲嚟講, 你連登ID都可以係你nickname

但對返樓上andy個case, 佢只可以選擇張andy加落自己個名到, 變成Andy Tai Man Chan, 而唔可以nickname Andy, real name Tai Man Chan.
「又咸片女星藝名又後生,一定比人笑到面黃」
成件事好撚好笑

明明自己唔係外國人但要代入人地個角度去笑鳩好多香港人不學無術

一個係笑鳩人不學無術,話人將英國人既簡稱用落自己既身份証
另一邊就話,唔係喎都有外國人將所謂簡稱用落去做legal name既

其實呢,我諗大部份人都知好多外國人本身叫Andy 但legal name係Andrew

但而家個問題係真係有人叫Andy , legal name都係叫Andy, 唔通鬼佬就要迫人改返driver licence個名做Andrew?

我上次整文件見到我外國同事個passport個名寫Matt, 我係咪應該email叫佢改返做Matthew因為英語世界個習慣唔應該用short form做 '真名'
我諗你一定唔知邊個係Beth Wilkinson.. 美國勁L出名嘅女律師, 我相信佢一定唔撚識英文, 特登改個名嚟畀人恥笑

到香港人改英文名
懶係分咩legal 唔legal
跟人加middle name
叫d 傳統名george, harry, benjamin呢啲
又笑人扮哂野扮鬼佬 老土
因為樓主嘅英語世界,同正常嘅英語世界係兩個世界黎
唉你到底係咪文盲
都話左大部分人都唔係直接用nickname落legal documents
我從來都係prove緊呢個point
亦都係有討論價值既地方
你攞啲少數例子想證明啲乜
有埋美國近100年數據你睇仲有乜好嘈
你錯喇呢度好多人都唔知本身叫andy既人原來係andrew
不斷攞啲andy 名人出黎做例子
至於佢出世叫matt咪matt
我一向都係話呢個只係少數例子
柒唔係柒在佢錯 係扮唔care好樂觀咁先好笑
Joe Biden
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞