點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
改乜名不嬲人自由黎架啦
elon musk叫自己個仔做X Æ A-12添
但咁樣有咩討論價值?
唔去討論大多數人既做法走去討論極少數人既做法有咩意義呀
你咁樣即係類似話香港好多人叫陳家俊 陳家欣之類既公廁名
冇人會叫好特別既名
但你話唔係喎我搵到個例子有人叫激烈的海膽
所以呢
人地就係講緊有定冇咁撚簡單
A or not A
多定少呢個係B or not B
有冇意義呢個係C or not C

人地就係講緊A咋嘛,係你自己無端端又B又C,你jm9姐
我撚有話過外國人冇人會咁做人地會笑鳩咩
我只係講nickname就係andy tom果啲
寫係正式文件就andrew thomas之類
大多數外國人都唔會將andy tom落正式文件
然後你就話唔係喎我有例子有人咁做
然後覺得好威威
成日都話好撚多連登仔係坐井觀天井底之蛙
用B黎證明not A,然後話人地用唔到A證明B,原來香港咁多哲學奇材
nba仲有個spencer dinwiddie
有肯定有你淨講呢樣野冇野可以反駁
而且唔洗討論都知結果
好多事你都可以搵到極少數exceptional cases
咁所以呢?
你logic岩但係完全沒有意義
你真係文盲黎架喎
自己睇下你話撐講到柒頭講乜先啦
最正係有好多香港人將英文名嘅簡稱
(例如:Andrew -> Andy) 就咁寫落新份證度
或者將人地鬼佬個Last Name當係First name
(例如:Ryan)

比人笑撚死

佢會話唔係佢講,佢冇講
完全封鎖咗條柒頭,嘥9人時間
我未必係文盲但你一定係眼盲
你quote另一條友既野然後當左係我講
見到新份證呢三隻字我就真係笑撚死啦
公物員啲fd
你都on99
咁我真係冇講過
我認同一條友一啲睇法代表哂我認同哂佢講既所有野?
我夠有講佢講得ryan唔係First name係柒左
你自己睇番你#244 個post撐緊邊個啦柒頭
講果條友叫
斎版Macan扮四條
而家玩到老屈係我講添
阿里士多德你唔少
我撐你
睇得出連登仔好多不學無術
仲未明你講乜
以為平時見到既名就係佢地訂飛機票 driver license 上名既名

你撐緊邊個呀柒頭,答我啦
我係撐個條友
但代表我有話過外國人冇人會咁做人地會笑鳩
我都有話過條友將ryan Last Name當係First name係on9你又唔撚講既
因為我撐果條友話
「叫Andy無問題
但Andy係Andrew簡稱
叫Andy隨便你,但寫Andy落正式文件就好有問題,你都未明我想講乜
所以代表我認同哂
「最正係有好多香港人將英文名嘅簡稱

比人笑撚死」

神邏輯
Andy King
Ryan Giggs
兩個都係英國人
Andy King全名Andrew Philip King
返工見得最多

Nadeem
Mohammad
嗰條友講
用nick name做legal name真係笑撚死
你講
我撐你,連登仔真係不學無術

而家你講
我有講到用nick name 做legal name笑撚死?

你冇講到,不過你撐佢用nick name 做legal name笑撚死姐

算啦,你都係我唔知道我睇唔到架啦
嘥撚左我成個鐘
慢慢自己單機啦柒頭
咁好有問題
joe marcus johnson係咪好有問題呀
andy samuel griffith 係咪好有問題呀屌你老母
係咪全世界用short form既人擺落身份證都好有問題呀
定你而家又唔認同埋呢句呀
定joe johnson冇可能真係叫呀joe又係假呀
嘩你啲logic令我嘆為觀止
我回應個post係
「叫Andy無問題
但Andy係Andrew簡稱
叫Andy隨便你,但寫Andy落正式文件就好有問題,你都未明我想講乜

但你就將佢延伸成我回應緊#7
「最正係有好多香港人將英文名嘅簡稱

比人笑撚死

然後解讀成「我撐佢用nick name 做legal name笑撚死姐」
你咁樣點同你玩
你條柒頭咁樣夾硬黎都得既
日本歸化係真係要改日本名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞