點解外國人唔改Cherry Candy 呢啲名

476 回覆
540 Like 12 Dislike
人地真名叫Andrew David "Andy" Samberg
https://brooklyn99.fandom.com/wiki/Andy_Samberg
first name 真係叫 joe 又唔俾?
例子
https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Johnson_(basketball)
正如啲人改名叫錢大媽
你一睇個名就知佢不學無術
胸無半點墨
到依家都仲有人叫 大野洋子
係咪唔可以叫陳強??
仲有一堆人改唔係英文名既做英文名
例如ivan sean diego之類
其實有咩好笑 名都係人改架姐 人地鐘意用咩咪用咩
正如啲人改名叫白斑黑石鶺
一睇就知係d滿腦子黃色思想,鹹鹹濕濕,血氣方剛既後生仔
其實真係咁難明咩
外國人好多平時你聽或者叫既名同佢地真係印落護照、正式文件既名係唔同
扮醒前 fact check 下先
部份係唔代表全部都係
有人正式名都係叫 tony
例子
https://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Delk
一路都同外國講自己中文名,Keung但啲外國人好撚懶叫下叫又變左John
以前我都會好似D高登仔覺得呢D名好ON9
但根本唔同文化 鐘意用咩名咪用咩名
外國大把ON9姓啦
on 9
應該男既多
柒到咁
單機啦傻閪p牌
如果再多個細佬就叫Fo(r)rest Brown
細妹就Dawn Brown?女仔名唔係太諗到
女仔名真係多伏啲…
用拼名做自己英文名會俾同事笑
仲話遲下幫我改番個英文名,心諗做乜鳩
邊個不學無術呀而家,我上面咪舉咗個例囉

識條友本身改佢做Roderick,但最後擺咗Roddy落出世紙,所以呢?

人地土生土長美國人,笑啦
好平常,人地冇計咁多,有d係家族有某文化背景、有d純粹覺得好聽/鍾意個來源,有d係根本融入咗英文文化圈好耐

即係華人改名唔可以查日本或者韓國或者越南古籍改名?
家強、x希、x欣、俊傑
of course唔會
事實上根本外國冇人care你叫乜
係香港人(正確黎講係某d連登仔)先take it so serious
由其是係外國唔係得香港人一種immigrant
as i said大把asian喺度
我識有人叫air 叫syndey 叫番自己越南名乜都有
大家都會尊重番對方既文化根本冇人會覺得對方柒
我好多朋友同事都會問番我中文名係乜添
所以見到班人好撚認真喺度拗咩first name last name long form short form old school名 妓女名我全部得啖笑
班友連鬼佬都唔識多個係度評論鬼佬改名,笑到
好在佢成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞