其實edan 呂爵安同炎明熹父母都係大陸人,點解一個被捧為人氣歌手演員,另一個就係黑人憎

1001 回覆
166 Like 799 Dislike
唔好咁啦,真係無講過淨係97後呀

都話咗男人一詞誕生之前,男人都係男人嚟架,用時間去區分明顯唔夠準確啦
個case就係match到嗰樣嘢嘅特質就係㗎啦,任何之後嘅嘢就係主觀add-ons
雖然我唔知點解你話09年就係符合你講法,人哋就寫住部分受助人申請年齡係18歲以下 ,而呢份稿件本身就係有關雙非兒童,所以內容焦點係針對18歲以下係基本,根本support唔到你講法

另外,都係嗰句match到嗰樣嘢嘅特質就係㗎啦,任何之後嘅嘢就係主觀add-ons。
你個logic 101用非洲人皮膚黑,黑皮膚唔一定係非洲人好啲,因為咩叫做黑皮膚都無一個相同準則。

但好明顯我除咗父母雙方非香港居民以外,我仲有搶社會資源呢個準則,就好似用你個logic101, 我會加上我認為嘅黑人係要黑過某一隻黑色嘅準則,而嗰隻黑色係混種/曬黑都達唔到嘅。
Anyway, 我都唔係想斟酌份新聞稿點點點
最重要係咩就係你自己都承認咗你講歷史事件係包唔曬所有雙非人藥水。咁你就更加唔應該用timeline做底,因為會漏水
覆多覆諗住叫你唔好太離題
算吧啦,指埋俾你睇你都可以話唔係話就唔係
無嘢講到就唔好trash talk係咁
笑到癲
一開始留一句好正常啫,你想討論唔駛debrief咩
上個post後面已經講話一次,唔好自我感覺良好啦

你話我support唔到我講法,quote埋政府文件間埋俾你話政府點樣定義雙非
你一句話唔係就唔撚係,求其撻啲數字話09年係support你,真係得啖笑

係呀,01年至今添呀,依你所謂嘅timeline, 98,99,00年嗰啲搶資源撚都唔撚係雙非
第二就係quote圖俾source啦,我話你打出嚟都得啦咁
但係厭惡雙非個重點係佢地搶資源唔係鑽唔鑽漏洞
唉,好撚驚你講極都唔明。
再簡單啲講就係,政府就係我藍間嘅字去區分雙非與否,亦都無用你所謂嘅時間去否定符合藍間嘅人喺某一段時間之前就唔係雙非。

頭先嘅對話你最多只係證明到佢哋討論緊嘅係97/01年後嘅雙非。係咁
你自己quote嘅紅字咪就係由於(父母非港人), 他們的家長blablabla(搶香港資源)做咩幫我加強我嘅論點
你咁樣我仲唔笑到癲

都係嗰句再簡單啲講就係,政府就係用我藍間嘅字去區分雙非與否,亦都無用你所謂嘅時間去否定符合藍間嘅人喺某一段時間之前就唔係雙非。

頭先嘅對話你最多只係證明到佢哋討論緊嘅係97/01年後嘅雙非。係咁
所以一定係你社會科學定義好客觀無得唔笑呀sor ah
得你自己懶客觀我上一個post都話我係主觀喎ching無眼睇
仲有就係我藍間過兩次
總之每次政府新聞稿定義雙非都係引旨啦好無
驚你睇唔到
政府就係用我藍間嘅字去區分雙非與否,亦都無用你所謂嘅時間去否定符合藍間嘅人喺某一段時間之前就唔係雙非。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞