其實edan 呂爵安同炎明熹父母都係大陸人,點解一個被捧為人氣歌手演員,另一個就係黑人憎

1001 回覆
166 Like 799 Dislike
啲戇鳩仔講極都唔明 想同佢好地地同佢解釋都唔得
心入面認定咗啲咩就一定係咩改變唔到
雙非,指懷孕的婦女其本身非香港居民,而其配偶或孩子的父親也非香港居民,這類孕婦也稱之為“雙非孕婦”。由此在港生育出來的孩子,其父母雙方均非香港居民,但根據莊豐源一案的判決結果,這些在香港出生的嬰兒,均會自動獲得居港權,故稱這類嬰孩為“雙非嬰兒”

點唔計鬼佬呀 外星人都計啦
你幫雙非大陸仔spin得好柒
佢已經鳩spin去埋國安法
講唔過就扮玩膠好啦89
Edan 可唔可以爭氣D 唱歌唔走音呀
你鍾意啦人哋嗰嗰好聲好氣你就玩膠
屌又笑到打錯字
個個
建議你再覆嘅話理性討論返
再talk shit就係咁先啦
On9唔過話某人用詞彙誕生嘅時間嚟區分
你個point即係話倉頡造字之前嘅男女係不男不女,因為無一個字可以形容到男人同女人
而睇埋你話嘅social context,普遍人計嘅重點除咗父母唔係香港居民之外,係嗰班人搶社會資源(從你提供嘅海報內容可以得知),而唔係淨係用一個時間點嘅前後計嗰班人係咪雙非
你所謂普遍人/政府/學者/路人blablabla集體共識都係得個鳩噏零proof,你最多話佢地部分認同你,你話97打後嗰班係雙非我都認同你架啦

我求其上政府網搵淨係係用居民身分計添
d人係唔識野!巴打好波
想問下點解係指向緊97後呢?所以97前父母均非香港永久性居民但在本港出生的兒童喺內地係有户籍及福利?
另外玩膠外星人係你口中講
唔洗理佢啦
其實你都講到重點啦,區分佢哋係搶床位學位,亦都係大家反雙非,停收孕婦嘅main point, 淨係時間點區分就會有漏網之魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞