其實edan 呂爵安同炎明熹父母都係大陸人,點解一個被捧為人氣歌手演員,另一個就係黑人憎

1001 回覆
166 Like 799 Dislike
關批鬥人哋父母咩事?
香港有幾多家座係冇上一代嘅大陸移民?
而家講緊雙重標準
啲人批鬥炎明熹係雙非,咁點解唔批鬥埋呂爵安?
係講緊同一件事,同一本質
其他人就會俾人鬧,而MIRROR成員永遠免疫
講呢啲係咪成班都係00後嚟

以前八九十年代,係有好多大陸人因為大躍進同文化大革命為咗逃離共產黨統治冒險越過深圳河嚟香港,然後落地生根。

但雙非,係講緊中共強行收返香港之後,唔喺上面生而大住個肚衝落香港生,令仔女成為香港永久居民,搶香港福利同資源 (eg 免費教育)。而大陸嘅父母就利用單程證政策,申請嚟香港生活,再成為新移民,可以排公屋拎綜援。

兩樣嘢由成因到造成嘅影響都唔同
咁都拎嚟講
因為一個係TVB 永遠杯葛TVB
方大同父母係大陸同美國搞音樂教書維生,佢老豆係鼓手,唔係香港成長
佢廣東話少少怪,而且佢曲風較適合國語,我就理解佢,早年都有幫香港歌手作曲,何韻詩都有一首,佢係香港少數可以係台灣爭金曲獎歌手

link?
中point
莊豐源之前點樣雙非?
我知,我以前都鍾意聽佢
不過佢唔唱廣東歌又拎香港啲獎
對其他香港歌手真係好唔公平
尤其2000年代出道嗰班有唔少好好嘅歌手
我係老鳳啲Mirror都經常出現
佢係咪都係TVB PR黎?
定港毒之父都係PR?

[整合]極多證據證明mirror唔係黃直情係深藍(3)
https://lih.kg/2668022

呢個post老鳳開既過左2日得3頁,前兩個post其他人開就成班鏡狗仔粉入黎吠
幫手覆到爆post

有冇人係黃 但對Mirror 好撚反感
https://lih.kg/2654573

上面呢個港毒之父開,又係一隻鏡狗仔粉都唔見

駁唔到就乜柒都屈架啦
你地仲識啲乜
又冇point又雙重標準
奇就奇在我老豆呀媽都係大陸人
但我冇鄉音 屋企人就鄉音好勁
我識唔少屋企人都係大陸落黎 都係冇鄉音
要負評嘅唔該反駁下
唔好做荷蘭叻
炎明閪,正臭閪
咁都唔識?
係樓主你呢d垃圾打手問題
Viu 咩公司擁有呀 中聯通 同楷哥呀
楷咪政協囉 中聯通 仲要解釋?
如果炎明熹viuTv出身一定紅好多
可惜
又有d道理
雙非定父母係抵疊政策時落香港已經好唔同啦
笑撚死第六嗰個留言
平時屌tvb啲雙非又冇人咁講過
覺得你哋憎埋啲無謂嘢囉
tvb關台又唔關五大訴求事
花心力搞傀儡 又搞唔死
mirror越反越紅嘅話
tvb咪又係一樣
有港共加持點會死?
點會死唔紅?
最多個朵臭咗 影響力細咗
咁支共咪再搭第二、三個台出嚟

行動目的含糊不清 意氣之爭
解釋唔到點解tvb死 共產黨會死
仲生出一堆歪理、雙重標準
好似抵制tvb叫人去睇viu
轉哂台tvb就會死?
你當人唔識atv/tvb對撼年代?

又好似叫人抵制美心
伍淑清得嗰0.33%股份
viu18%直達国務院就唔撚提
後尾仲扭嚟扭去
話因為美心有tvb廣告

你哋要替代品係換過個腦
唔係轉電視台/換精神鴉片
連說服人、同人辯論都口啞
淨係識背書,叫人服從
唔跟從就係港豬 藍屍?
你唔畀人思考過先唔跟㗎咩?
因為啲雙重標準說服唔到人吖嘛
咪係
樓主開咁多post支持本地歌手,咁都要被PR
真係慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞