[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
幫人問
有冇3090 50k budget 打機list
之後想4k 高hz gaming
有錢任性list問乜鬼
是但執樣樣最貴咪得
張3090都係$20000
我諗唔到點食盡個筆直
5950x (amazon) $6300
ROG Crosshair VIII Extreme X570 $7399
G.SKILL Trident Z Royal F4-3800C14D-32GTZN (newegg) x2 $6000
3090 strix $19999
Corsair AX1000 $2099
ROG RYUJIN II 360 AIO $2599
Samsung 980 Pro 2TB $3299
Total: $47695

$2300機箱+風扇 自己揀
nr200p 要睇cooler幾高
212用唔到玻璃側板
新機開機無反應
i3 10105
gigabyte b560m h
g skill f4 3200c16s 8gb x 1
用on board vga
但係無畫面
風扇有轉到
keyboard無燈無反應
有裝咇咇聲個舊野 (但是無咇聲響)
一定用得著, AMD 建議 3200 起跳。
基本上ram frequency 越高表現越好,不過都好得越少。
CP 值咪 3200, 好少少3600,有錢唔介意就4000,窮J 多少少都俾唔到嘅2666都唔會話有咩問題。
上tg panel 就SCYTHE MUGEN 5應該最好
插拔下條ram , 如果有改過 ram frequency 之後有機會入到 bios 就改返 2666
就係新買 bios都入唔到
無畫面 無聲氣 無燈
得風扇識轉
換過一條Corsair 2400mhz 8gb試過
跟下條 vga 線有無鬆

似係有線鬆咗/ram 其中一樣居多
試過
有換ram試 兩個槽試
有換線試 不過都係唔得
不過機都唔響
正常開機都咇一聲 佢咩聲都無
我唔多覺得關線同ram事
再無嘅話就要懷疑底板,未過保就攞去代理睇睇。
今日先係正都買
我都從未試過全新第一次開機
就連bios都入唔到
自己砌?
底板有無落銅柱?

仲要有落墊
SSD 轉另一個位睇下, B550 + 10代 大多數板都 disbale 咗第一個 m.2 位
唔插m2 同 sata都試過
正常情況 用唔到都比你入bios
但係我連bios都入唔到
師兄無知一問 10代既 ram 最多支援2666 同11代最多支援3200 會唔會差好遠?🙏🏻
想問下條list有冇問題,要砌全白真係好難
主要打下3A睇片同文書 2K60Hz 都ok,同要小小外貌協會咁
Google話ITX箱裝SATA會唔夠位玩其他野,咁係咪2隻SSD好啲,一話其實夠位裝1SATA 1 M.2?

1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Mini-ITX
價錢:$1,930

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15 Memory Kit — WHITE
價錢:$1,580

1 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,530

1 x Gigabyte AORUS Gen4 7000s SSD 1TB PCIe M.2 2280
價錢:$1,699

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$4,599

1 x Cooler Master V Series™ V650 SFX — 650W 80 PLUS® Gold SFX
價錢:$895

1 x Cooler Master NR200P Tempered glass or Vented Panel SFF Small Form Factor Mini-ITX - White
價錢:$730

1 x Gigabyte AORUS WATERFORCE X 240 All-in-one Liquid Cooler with Circular LCD Display
價錢:$1,449

1 x Cooler Master SickleFlow 120 ARGB 3in1 120mm PWM Fan - White
價錢:$365

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $17,207
https://www.faroll.com/customize#MjY3NSwzNTExLDM1NDMsMzYxMSwzNzMwLDM3NjksMzgyNCw0MDE4LDQwODMsNDI3MQ
插上面3個隔一段時間就會黎一次 係咪9成上面3個虧虧地接觸不良 有冇得救? 有冇巴打了解
4k144連3090都未必搞得掂

條list要再執
建議轉AMD 5800X配B550
隻L9i是咪㩒多左?個套餐有隻dark rock pro 4
3200 ram其實amd都用到

你實際空間有幾多?
度好尺寸先

3060就唔好諗2k144
6800/3070都未得

細matx箱但要擺得落大顯示卡
有隻支箱
先馬趣造IM
其他例牌箱PS15都ok細

大概list
$3500 5600X配B550m

$2500 11400F配B560m

$2000 10400F配B460m
ram自備
$800 Kingston A2000 1TB
顯示卡視乎budget
$600 650W牛
$400機箱

$9000非常勉強
如果預到$11-12000會好好多
你諗多左
打擊左d乜?
有無讀過經濟學?
其實一直有人買廠機拆卡
剩低既再放出去
是咪moon或者線有問題?
meshify c mini
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞