[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
推post求意見
聽講悠二話9月10月display card會返貨
Hello, 想整部薄 ITX, 本身已有 Samsung 980 2TB, Windows 10
CPU: AMD 5700G
主機板: MSI MPG B550I Gaming Edge MAX
Ram: Crucial Ballistix Gaming 3600 MHz DDR4 (16GBx2) Kit CL16

呢個箱 ok?: SilverStone Milo Series ML05B Mini-ITX
火牛邊隻好?
FSP SFX Pro Series 350W 80 Plus Bronze SFX PSU
SilverStone SFX SST-SX300-B 300W 80Plus Bronze
用原廠 Cooler ok?

Thanks all
升嘅話升卡提升會大啲
打機嚟講,主要分別係載入場景嘅速度同埋SSD本身壽命
但3600用3060-3070既卡會唔會好勁bottleneck?
一定係,買大牌子主要係買有咩事嘅售後。
咁睇三叔壽命同速度都好啲,因為個sales係咁講無理由用A2000 得2200速度
簡單自行測試方法:
你開遊戲時開 用量 monitoring 去睇,一定係1060已經扯爆而3600未爆

你睇啲 review 講cpu 對遊戲影響,全部都一定係用最頂級卡去比。因為中/低級卡個差別會明顯收窄
邊張cpu會好d?
non F
實際轉到效能咪打機每次 loading screen 差幾秒,自己決定值唔值。

另外 3叔 TWB、保養期 同自己出嘅支援軟件都好啲,所以點解佢可以賣貴啲
學到野咁我知點做了 唔該哂!
想問吓香港終端信唔信得過,有冇巴打試過

唔想幫襯飛馬同法奧
我上兩個禮拜幫襯左
除左貴過法奧同埋客服覆機耐左啲
冇其他問題
見呢度啲人主要推3個

你唔想幫襯嘅法奧
你問緊嘅終端
有鋪頭但個網成日收皮嘅熊貓

我認為呢3間都ok
ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 OC Edition 12GB GDDR6 V2 LHR版本 (只限砌機)
ASUS
$4,199

Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
Gigabyte
$4,599

MSI GeForce RTX™ 3060 VENTUS 3X 12GB OC GDDR6 (只限砌機)
MSI
$4,299

睇左得呢3張卡有貨

係咪唔使諗用3060Ti?

同埋呢3張卡用料同散熱係咪都差唔多?
我見悠二有啲卡已經有得單買
唔洗研究啦
4千幾買到60ti 一定ti
多左好多礦難碟扮新碟
唔好買
等5700g5600g賣街
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,249

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$880

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,199

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$4,599

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Arctic Freezer 34 eSports Tower CPU Cooler - White
價錢:$348

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,833
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzMTk0LDMzMTEsMzQ0NywzNTIyLDM2MzIsMzc2OSwzODI0

左睇右睇,最終咁砌

個覺話3風扇版,係咪送埋3把風扇?
或者有無啲MATX箱 散熱好,價錢又差唔多嘅介紹?
我睇到個價錢都諗左諗係咪打多左個Ti
我知嘅,但overbudget
所以唔考慮,唔該巴打
咁嘅話4650G O唔OK?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞