[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
size 上matx 同atx
tomahawk 用料上係 mortar 嘅上位版 (板大啲,功能多啲 etc)

係,除非好想用gen4 SSD 而又無錢用AMD,否則唔建議11代。 11代淨係買底板供電同散熱都買到你窮,除非你接受到得宣傳嘅一半效能。
感謝巴打
最後一個想問係如果用tomahawk 都係要係 pl set 255W?
係,msi 都係開到255W
唔該曬巴打
箱就自己睇係 ATX 嘅就得

cooler 可以改 noctau 或者 arctic
想搭單問下10700可唔可以配b560?
我知第一條m.2會用唔到
可以,用到。
想問教育版window會唔會畢業後用唔到?
外星人
請問550w火牛推唔推到3060 ti
Thx
其他嘢0用電嘅情況下,一定夠。
AMD
2133MHz 32GB vs 3200MHz 16GB
會點簡
其實驚乜
我隻舊牛550W 都有雙8pin
60TI先單8PIN
(試過拎黎推70TI)
事實上係商家佬想吸多D錢
一定話咩550 650一定唔夠上750
threadripper 淨係cpu 可以用 450W ,所以唔講用乜cpu 嘅最好全部當最勁cpu + sata port 插滿 hdd full load 咁計。

6x20W + 450W = 570W 起跳
+ 3060ti 預 230W = 800W

外加多底板等零件 = 850W 可以齋講 3060ti 嘅情況下可以肯定答到你點砌都會夠用。一陣佢原來真係砌 threadripper 開唔到機你賠隻牛俾佢?

齋講顯示卡,其他咩都唔知嘅話一係自己上顯示卡官網佢叫你用幾多就買幾多,連官網都唔識上就 850W 起跳。
自推一下
用咩板
呢度多油耳sales你唔係唔知下話
1 x Intel® Core™ i7-11700
價錢:$2,599

1 x ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI ATX
價錢:$1,799

1 x Crucial Ballistix RGB 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$1,390

1 x Toshiba Enterprise Series MG06ACA800E 8TB 7200rpm 3.5
價錢:$1,660

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$4,799

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$899

1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — METALLIC GRAY
價錢:$599

1 x Be Quiet! Dark Rock Pro 4 CPU Cooler
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,354
https://www.faroll.com/customize#MTY5NCwyMjQ5LDI0MjIsMjUxNywzMDA5LDM2NzAsMzgyNiwzOTI1LDQwODc

本身部機用左好耐 (gtx 670定690ti)
死hdd 索性砌過部
硬件野已經脫晒節 想問下呢個list有無問題 thx thx
想問gigabyte啲盒洗唔洗留?
係咪上佢官網登記保養完就扔得?
正機箱一律推薦fractal design
10700 + 3070ti + 3 sata ssd
650w金牌牛應該夠?
官網寫建議750w
問幾間店一啲話650一啲話750
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞