[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
暫時我自己有兩個option一係就直接買B550 Gaming Edge Wifi
一係就Tomahawk加TP-Link TX3000E
不過價錢好似差唔多係想知兩塊板D用料有無好大分別
係咪正路底板WIFI會穩定過再加張卡?
機器問題不大
主要係d燈控
底板MSI顯示卡Giga
風扇係Nzxt
風塔風扇好似無燈
另外nzxt個pack好似係兩隻扇加隻hub?
抵唔抵真係見仁見智
正路底板有Wi-Fi好d
插卡佔slot唔係咁方便
想問下巴打們有無試過用用下部電腦成個畫面停左響到
乜都郁唔到 禁唔到 MOUSE都係
但禁個Keyborad個Number lock同caps lock係禁到既 有反應既
解決方法係一定禁個電源重新開機

禁完個電源重新開機制之後 勁大風扇聲
再禁多一次個電源重新開機制 又係勁大風扇聲
要禁到第3次之後先開到機
跟住就變返一切正常
到底係咩問題???
會唔會係過熱?
召喚硬件傳心師

其實我地講係定唔係又點?

如果重複發生咁咪check住溫度同usage睇下咩事
風扇有無著
setting有無錯
散熱有無鬆
定係中毒幫人挖緊礦
還是火牛老化
底板供電死火

醫生我發燒會唔會係生花柳?
2060睇親都無貨
P5少少焗、重同埋有隻cd rom頂住之外無投訴
我自己再汁過下 個list
麻煩各位巴絲比比意見
想砌部機 for 打LOL overwatch
唔lag 之餘 畫質流暢就okay
會另外添置 返隻 MSI G24C6P 曲面mon

1 x Intel®️ Core™️ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x ASRock B560M Pro4 Micro-ATX
價錢:$810

2 x ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$660

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x MSI GeForce GTX 1650 SUPER GAMING X 4GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$1,899

1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
價錢:$459

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,257
https://www.faroll.com/customize#MjQyMiwyNjM1LDMzMDQsMzU1MSwzNzE5LDM4NTIsMzg1Miw0MzA1
想問有冇巴打知道 MSI 顯示卡 洗唔洗上網註冊保養?
見之前技嘉上網註冊多1年保 MSI 就見貼紙寫漢科3年保
仲要包埋藍芽
10代煙條配5代板一嚟10代只係行得2666mhz嘅RAM
二嚟10代配5板會disable咗第一條直連cpu嘅PCIe4.0 M.2插槽

一係就砌11代配5板 一係就砌10代配4板
RAM轉返crucial 10代就買2666mhz 11代就買3200mhz
ADATA唔係唔得 不過易出問題 如果係都要砌呢條 伏奧仲有package添

1650s唔抵玩 比多少少錢上到1660s/ti 不過而家啲display咁貴 用內顯打LOL好過

加多隻塔散啦 原廠扇好撚雞 Master cooler 212/pure rock 2夠晒平
CPU
- Intel®️ Core™️ Comet Lake i5-10400F Processor 2.90 GHz Cache 6 Core 12 Thread LGA1200 【限購貨品】 $1299 SALES
$1410
主機板
- ASRock B460M-ITX/ac $780
顯示卡
- Gigabyte GeForce®️ GTX 1660 OC 6G 【缺貨中】 $1889
RAM
- Kingston ValueRam系列 DDR4 2666MHz 8GB Ram KVR26N19S6/8 $385 SALES
$420
火牛
- Cooler Master V Series™️ V550 SFX — 550W 80 PLUS®️ Gold SFX $825
HDD
- WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $305
SSD
- WD Blue 3D NAND 250GB M.2 SATA SSD $360
機箱
- Cooler Master MASTERBOX NR200P Mini-ITX - White $810

想問下咁組可以用咩塔散
問過3C
都冇gigabyte 3070
得inno3d同zotac
仲平成千蚊or同價錢可以上3070ti
有冇人知咩料
1) 2線到3線牌子,品質控制無大廠咁好

2)zotac唔知,不過 inno 多數個底其實都係公版嚟,雖然個樣特登整到唔似公版。 其他大廠多數都係改過電路嘅 OC版,會再勁啲。
自己決定買定唔買, 個差價其實就係買 出事嘅機會。

除咗直接壞之外,仲有啲出事係非你識檢查如果唔係永世都唔會知。因為佢唔係用唔到,只係廢過正常水平一大截。
ex: 只會行到應有水平嘅 50%功率

大廠唔係唔會有事,只係機會細好多。
我都知大廠穩陣
本身都屬意gigabytes or MSI
但係全世界都冇貨
得上面兩個仲有貨
Inno3d都有聽過
zotax真係聽都未聽過
Budget大約25k
主要用黎打機加執相
有個4k 144hz mon
想近幾年game玩4k144同 黎緊d 新game玩4k60
今次砌左諗住無五年都唔會郁
想問下呢個list有無咩野可以再執
另外想問而家呢個價同"正常價"差幾遠 定係已經無正常價呢樣野

1 x Intel® Core™ i9-10900
價錢:$3,070

1 x MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI ATX
價錢:$1,699

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - White
價錢:$1,760

1 x Seagate Barracuda® ST4000DM004 4TB 3.5
價錢:$749

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,199

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition 12GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$13,700

1 x [消費券砌機升級優惠]Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black + Be Quiet! Dark Rock Pro 4 CPU Cooler + Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular(火牛免費升級850W)
價錢:$2,217

1 x Noctua NH-L9i 95mm SSO2 for Intel CPU Cooler
價錢:$399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $24,873
https://www.faroll.com/customize#MzE5NCwzMjY4LDM1NDcsMzYzMywzOTEsNDQxNyw0NTAxLDU3Nw
印象中好似2個都係聲稱香港牌子。(好似係咁?)

不過呢啲電子嘢所謂香港牌子,以香港嘅工業設計環境大家都知只係掛名。

顯示卡暫時雖然價錢鬆咗,但總體都成成日缺貨。所以有時要自己諗要唔要照食
我而家用緊果部張1070係zotax
本身用頭兩年都好地地
第三年開始個風扇卡下卡下 一打機or睇4k片
每十零秒會"達"一聲 好Q煩
上網睇個原因係因為有個電線凸左出黎 所以個風扇會打中
個解決方法係 拆張卡出黎 將個排線吉入去
除左呢個問題 張卡其他野都ok
如果你講緊係礦潮之前嘅價格,而家單就顯示卡方面市價大概係以前嘅150%。而預計來2年雖然有機會跌,但都唔會喺2年內返到家鄉。

而顯示卡通常佔部機接近一半嘅錢
最近大執完間房發覺砌部ITX先擺到上張枱到(小弟不才,唔係幾識睇機箱如果唔係就要訓低部機,好似唔係幾好?)
主要想打下Apex 2k144 高畫質、執下圖咁

HDD有隻2TB想帶埋落新機、如果用煙條就有兩條8gb 3200 Ram可以帶埋落新機(兩樣野都係上年買
預大約9K筆直,唔會想超頻、唔追RGB,靜唔靜就其次(最好可以)
呢個價而家夾硬砌3060仲要ITX有無可能或者有無部細少少既MATX箱推介?
先謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞