[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你試下拆側板再stress一次會唔會好d?
not related
話說又上咗一日Google做下功課,而家d display card全部要食炒仲要冇貨
一般唔建議
唔計你識唔識砌機
買賣二手料都要熟硬件同埋行情市價

不過都要視乎你想買咩
如果係ram同CPU比較少伏
港行有單有保可以一換一

顯示卡/板可能會有暗病
但有單有保都仲可以買

SSD/HDD屬於消耗品
如果用二手唔太可靠
高容量SSD/HDD有礦渣風險
但夠平的話用在唔重要的遊戲機/HTPC就可以考慮

二手牛就唔建議新手玩
供電穩定係電腦基本需要
執二手平牛要有一定功底
最好有預備測試工具
一般要預埋風險
唔好咁講
我開蓋都跌5-6度
機箱唔夠通風可能會熱左
試一次咪知
Thx for your opinion
我諗我都係上官網買件算
廢事被人厄咗都唔知
火牛轉HCG 750
Hcg 比fsp有咩優勝之處
56X配3060用650W都夠有突
HCG好似係全模10年保
比較貴但品質都幾好
金牌
轉換率高啲
全模組
多3年保
保護多3種
見佢揀用750
Hdd如果想轉隻7200轉而又2TB既話有咩選擇 WD藍標無7200專
5800x stress test 一定上90
除非你開到10度冷氣
睇吓toshiaba,seagate仲有無
一係落黃金問,買完拎去網店叫佢砌埋
明白晒 咁我落左黃金問先 係既再上網睇睇邊個牌子同型號好啲
係,想用嘅話就唔建議新手玩。因為風險都唔細(尤其是無實體鋪果啲)。

不過如果純粹想平平哋練手,壞咗都唔心痛嘅話係唔錯嘅起點。
請問NZXT H510 Elite 依隻機箱 好唔好?
1. AMD Ryzen™ 5 5600X
$2,350
2. ASUS PRIME X570-P/CSM ATX
$1,399
3.Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - White
$1,080
4.WD Black™ SN850 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
$1,570
5.ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 10GB GDDR6X White Edition (缺貨)
$10,599
6.Corsair RM Series™ RM850 — 850W 80 PLUS® Gold Fully Modular
$969
7.Cooler Master MasterBox TD500 Mesh ATX - White
$730
8.Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX Liquid CPU Cooler — White
$1,459
9.Cooler Master SickleFlow 120 ARGB 3in1 120mm PWM Fan - White
$365
10.[砌機優惠]Gigabyte AORUS GC-WBAX200 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.0 PCI-E Wireless Adapter
$299
Total: $20820
想用LG GP950-B 打 4K gaming (60-100Hz左右)
呢個list仲有冇咩可以改善 感謝巴打們
Thx 巴打 除咗之外打4K夠唔夠做
因為法奧佢無7200所以無揀 不過會轉返7200
Ssd諗住純裝windows同埋放一兩個software所以都無諗住咁大
Psu聽完上面巴打講會轉HCG 750w
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞