[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
板用返B460會少d潛在問題
ram唔要燈慳$100
3200定2666MHz就無所謂差唔多價
隻牛750W overkill左
650都夠晒
Sor 各位巴打
有冇 CPU cooler 係 43mm or below?
For 5700G + Inwin Chopin
就係要上去揾代理換嘅機會明顯大過其他牌子,雖然一定會換俾你。
唔該晒巴打
仲有散熱環境、底板、供電?
全部都對性能有影響

11700會唔會係行緊cut電版唔過熱嘅 base frequency所以拖抵張卡?
人哋可能行10代 i5 足夠散熱無拖低張卡都可以好過你。

(11代煙條想 full power 嘅話 i5 已經開始要食240水)
原廠預設 同自行 OC 會分開測
你果個時代嘅底板對而家市面上任何新cpu 都唔支援, 插都插唔入。

就算揾到同代2手cpu ,AMD板都唔會插到 intel cpu
明白
其實都叫高過其他11700+3080嘅平均分嘅
可能係我貪心
但新手想請教一下
咩叫cut電版
同埋咩係240水?
11代 intel 由於要去到 intel marketing 吹水時講嘅頻率會太耗電同太熱,所以佢叫啲底板廠全部要預設 cut 電。 只可以行到 base frequency 再多少少,咁就可以去控制到自己符合散熱 TDP嘅描述。 不過功能就變成比marketing 標榜嘅最大頻率下的功能低一大截。

而佢就可以用火力全開嘅功率,配合上cut 到1/3左右供電時嘅低發熱量,2樣嘢放埋一齊去做 marketing。咁粒cpu聽落去就會好似勁咗幾倍咁。

Intel 打嘅算盤大概係除咗少數有留意電腦嘅人之外,大部分人就算買咗粒新一代 i7 但實際使用時就算廢過上代 i5 都唔會知。唔識嘅人反而會覺得買新嘢一定勁咗,而有留意電腦嘅又會識自己配撘其他零件 去開返高粒 cpu 嘅功耗。

所以我問你係咪用 cut 電版就係咁解。

240水意思係 240mm AIO 水冷,冷排位放到2把120風扇。

11400在全功率運行時可以瞬間扯到 就算用咗 240 水冷嘅cpu 温度上 8X 度,大部分時間在6x-7x 浮動。 11代 i7 想全功率,只會比 11400更熱更食電。 如果散熱跟唔上只會 heat throttling 粒 cpu ,強制降頻。
Thx,另外想請教一般3D 繪圖,無需要rending, i5 同i7 分別大唔大, 預算想5000左右,但i7機計落好似要7-8千先埋到單
大,因為有 favour 多核。

而且一定要有一張獨立顯示卡, 張卡可以入門級就得,唔使好勁。 有卡就已經同用內顯係2個世界,因為內顯嘅 圖像處理效能太基礎。
我覺得你首先要擺脫咩i5 i7先
如果唔係我覺得你好易俾人呃

你用開咩program咩用途
想使幾多錢砌機講清楚d
如果有人有心情自然有人覆

你部古董機可以收返埋唔好諗升級
如果玩二手件另計
但你似乎唔係太識唔建議你搞
幫人問
有冇3090 50k budget 打機list
之後想4k 高hz gaming
4K144HZ
3090都唔多得
有錢任性list問乜鬼
是但執樣樣最貴咪得
張3090都係$20000
我諗唔到點食盡個筆直
咁而家啲射擊game
call of duty
2k 144 hz
咁上下?

本身兩隻2k mon一邊打機一邊睇野
你幫佢全部執最貴就得

不過要同佢講明而家用家市場上最頂尖嘅科技都仲未應付到 3A大作玩 4K 高hz, 4k 隨時60Hz 都無。
咁應該30-35k
CP 值高唔高係窮L 嘅事,大廠出嘅嘢入面 全部最貴一定係全部最勁。
利申: 我係窮L
我就係唔熟
追左排post 砌自己果部
而家諗住
32gb 3600ram
咁 其他唔太識
5900X / 5950X (threadripper系列再勁啲,不過唔啱打機)
X570
64GB(16x4) 3600ram
atx 箱 360 AIO
3090 ,串少少可以用埋 AIO版
3叔 gen4 SSD,打孖上都得

AMD 5950X
Asus C8DH
32GBx4 3600MHzCL16(再上太難買到要訂睇下鐘意邊款好睇)
Samsung 980 Pro 2TB
Asus 3090 OC
Seasonic 1000W 80+titanium
ROG 龍神2 360AIO
機箱是但$3000隻應該夠

一係轉MSI底板顯示卡
AIO轉Z73
牛如果驚唔夠就1600W是但執隻
然後準備10隻8隻貓頭鷹
原來係咁 明白啦
我塊板係ASUS TUF GAMING B560-PLUS WIFI ATX
仲有冇得救? 去bios到set?定一定要換板?
我為左平少少
買左冇K版 冇得OC
唉 我諗住就算牙膏
11代應該點都好過10代少少
睇youtube啲片都係咁 諗住多幾fps都好\
所以就買左11代
但可能youtube啲片係full power加埋啲水冷
估唔到intel咁撚戇鳩
bios 散熱/cpu 供電/ frequency boost 果邊set ,間間廠用嘅名都唔同。

不過要你自己散熱 & 火牛 跟到先好開。11700雖然TDP寫65W,但火力全開要食到接近 230W,而k版嘅去到 250W。 其中一樣跟唔到,開嚟都只係玩自己。

睇下你塊板最大俾到幾多就俾幾多佢,大多數中級板實際cpu 供電 "最大理論值" 都只係去到 180W - 220W 左右。 實際供電要睇埋佢 vrm 夠唔夠力 & vrm 散熱。

Intel 玩 PL 玩到啲非K cpu都係似有 PBO(AMD自動超頻功能)咁, 唔識果啲全部自我閹走一大截性能 (頻率可以差接近4成)。

順手鄙視下用共石板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞