[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想有保障 - Dell 之類嘅廠機
想平 - 新高登 2手件砌嘅組合機

自己砌文書機價錢其實同廠機唔會差太遠

以下參考細機文書
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 3 PRO 4350G Tray
價錢:$1,099

1 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 3200 Mhz C22 1.2V
價錢:$399

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$460

1 x ASRock DeskMini X300 Barebone
價錢:$1,399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,437
https://www.faroll.com/customize#MzE5MCwzNjQ3LDM3NjUsNDQzNw
幾時問係有,10月到香港
即時
想問下3060TI 同3060 效能差幾多左右
冇 叫做有個人幫你
3年上門保養,仲要個價同你自己散件砌唔係差好遠。 自己砌應該都 萬3-4左右,雖然自己砌啲件會好啲。
正版 本身開機正常開上網果啲都用左7gb
俾錢買時間 唔抵?
效能差多?呢 d ok?
2部都俾我舉例嘅更差,第2部仲係買嚟玩自己嘅質素。

唔識真心買廠機,而且文書級數嘅廠機同自組差價好少。如果我自己買新嘅文書機都寧願用廠機
認真答 俾我就會加多1千蚊揀砌機
15k砌到
i7-11700
b560m
2*16gb ram
1tb ssd
3070 (3fans)
750w gold psu
240cpu水冷
主要係呢幾日都有追下po,發現我呢種唔識既,一律都係推薦廠機。其實我筆直就多好多,不過就真係唔識同驚伏。
部機我頭先睇過實物,條ram槽有4條,請問我係咪可以後續買多兩條加入去?另外想買多個hdd
both 都可以,不過加ram 嘅話建議直接買一對由牌子到型號都同用緊嘅一模一樣先好加。一係升級時直接成對換走佢。

要玩8國聯軍咁加嘅話要睇好多技術嘢先知會唔會炒粉。

啱,唔識又有budget 買有良好售好嘅好重要。
即係我買多兩條一樣8Gx2就ok

我就係知唔識就俾多dd買服務,好似整車咁,唔識出面整就一頸血
係,記住要 牌子同型號都一樣。

同牌子但唔同型號,因為用嘅chips 未必係同一款/同一世代技術所以會有機會炒粉。
白色機既代價好大

1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) ATX
價錢:$1,729

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$1,560

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x GALAX GeForce RTX™ 3080 Ti HOF OC Lab Edition 12GB GDDR6X
價錢:$15,500

1 x ASUS ROG Strix 850W 80 PLUS® Gold Fully Modular - White
價錢:$1,359

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - White
價錢:$739

1 x Be Quiet! Silent Loop 2 280mm CPU Liquid AIO Cooler
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $25,146
https://www.faroll.com/customize#MjQyMiwzMjU0LDM0MTcsMzU5NSwzNzY5LDQyNDcsNDM4MCw0NDYz
收到thank you
sorry,突然醒起另外一個問題。而家呢d電腦係咪行WiFi?定係要買其他嘢?
睇底板,有啲底板2有包。
無嘅話要買 wifi card,最新嘅係 wifi 6 (AX) 。

無特別註明 wifi /ac /ax 之類嘅話,通常無wifi。
了解,我再研究下
有冇人試過nr200p 裝matx版 箱底裝風扇會唔會頂?
係呀,都係配5600x
咁大獲
有冇check過cpu,gpu 玩緊幾多度
Fractal design啲機箱通風應該唔差架wor
冇拎過實物上手真係唔識
唔該晒巴打
咁樣個風扇係點樣轉法架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞