[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
報告返用左PS15,個箱放到隻風魔2冇頂玻璃有少少位淨
無限5應該都會放到
不過2把14CM塞入個箱就得返好少位淨,個front panel攪左好耐先閂到
多謝巴打們之前既意見
呢個組合勉強650夠

10700 pl2 = 230W
3070ti = 大概 320W
預鬆少少 + 其他雜項用電 ~預 100W

650W = 夠用
750W = 合理嘅鬆動
所以佢哋答你 650 / 750 都係正常範圍內,無吹水。 手鬆手緊咁解
咁我聽日拎去加錢換750w算
預鬆好啲
Btw感謝巴打
想請教下師兄們條list
Budget 16K
主要打機(apex/其他大作/準備嚟緊battlefield2042)
暫時揀咗呢啲 火牛用750W唔知會唔會多得滯
散熱想用一體水 想用呢三隻牌子(Antec/Arctic/Corsair) 其一 麻煩師兄推介
火牛,底板,ram唔太熟唔知有冇更好嘅選擇
1 x Intel® Core™ i7-11700K
價錢:$3,199

1 x ASUS TUF GAMING B560M-PLUS Micro-ATX
價錢:$1,160

1 x G.Skill Ripjaws V Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-16GVKB
價錢:$710

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,199

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti OC Edition 8GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$7,599

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$829

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,776
https://www.faroll.com/customize#MTEwNCwyMDc2LDMxOTQsNDAxMiw0MDg4LDQ0MzI
想問下 amd r5 5600+ asus tuf B550m 行唔行到3600MHz 嘅ram?
sor 係5600X
睇你有無錢同條list使既錢平唔平均
10400F算係中價貨
配塊板太貴可以換塊平d既B460m之類

ram 8GBx2 頂盡3200MHz就夠

HDD同SSD夾埋夠買2TBSSD

顯示卡1660同1060差異唔算大
可以用住1060
一係預多d上3060以上
$12000左右就會好好多

隻牛

追下舊post根本好多10400F list可以抄
隻牛轉650/550W都夠
筆直有剩就上5600X
感謝
睇你啲 programme 側重啲乜,頻率嘅上5600X
; 多核嘅3700x 3800x。

adata ram 易出事,有budget 轉其他牌子穩陣
多$110 嘅 crucial 唔錯
牛650W夠用
板轉MSI B550m mortar mATX機箱選擇會多d
散熱考慮Scythe容易就到機箱

5600X
MSI B550m mortar(可選有Wi-Fi版)
crucial 8GBx2 3600CL16
Kingston A2000 1TB
Antec HCG 650W
其餘機箱/cooler/顯示卡主要係尺寸問題
機箱$300-700不等
風冷$400或以上
要睇有無尺寸限制同喜好
例牌就PS15/S100/NR400/Q300L/VSK10/H1M
Fractal design都多靚款
散熱Scythe/Noctua/Arctic
要留意顯示卡長度/底板標準/散熱器高度
其他配套呢?
俾粒1400配A320乜ram都無用啦

如果正常情況3200好好多
除非唔夠用
唔洗換啦
你10700唔係K唔超頻點上200W呀?
3060ti俾盡得200W
650W夠用啦
正常九成九得但無人會包生仔
我打算暫時用舊機件
M2 SSD會留
GTX1070

就諗緊ram唔換定換埋佢
係咪要超先上到3600
AMD暫時諗住買5600X
多數就咁開XMP/DOCP就得
ram廠試左對ram上到3600先會mark3600
但都要睇底板支援同CPU支援
新機5600X就唔好搭舊ram啦
性能差好多
考慮上埋3600
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Kingston Fury RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHZ C17
價錢:$1,080

1 x Crucial P2 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$550

1 x Corsair iCUE 4000X RGB Tempered Glass Mid-Tower ATX Case — White
價錢:$938

總計: $6,217
https://www.faroll.com/customize#MzQwMiwzNDQ4LDM0ODEsMzY5MiwzNzY5
本身只諗住5000 upgrade
(火牛買左 Display keep住1070)
如果係3070ti呢?
唔識intel turbo frequency下嘅 pl ?
k版超頻就唔止 pl2 個數

10代/11代都係,tdp = base frequency 用電
pl1 / pl2 上限會爭成幾倍, intel 俾板廠嘅 指引係你粒非 K 嘅cpu 用嘅底板最低開到 tdp 供電叫合格。
intel marketing 個cpu 最大頻率係行 pl2
時最大可能值,然後各大板廠可以按底板供電有唔同自訂預設嘅 pl1 /pl2。
垃圾級別板只提供 tdp 供電效能,好啲pl1/2 會開高少少,只有 底板俾到230W 嘅供電嘅 pl2 先可以行到 intel marketing 入面 claim 嘅 非k版效能。

k版果個marketing 果個無超頻下嘅pl2 又再高啲, 超頻嘅供電和頻率都會俾intel訂明嘅 pl2 再高。

你唔食 230W ?
得,按intel 標準你俾到 65W 都照開到機。不過效能請參照 base frequency
仲要未諗water cooling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞