[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
1)共石不了
2) so-dimm 係laptop 用ram, desktop 插唔入
3)ram 3x8 比 1x16好 & adata 風評較差
4)要加返個散熱
多謝師兄嘅意見
換以上既原因主要係2*8gb想我行返雙通道?
牛加反大750,預多d ,同加返個CPU散熱?
介唔介意講吓介紹呢啲嘅原因?
定牌子上既建議,感謝
明白,多謝師兄意見
1)嗰時上網睇資料諗住保養好似會方便啲,有冇其他牌子建議?
2)條RAM我可能會轉16*2 ,有冇牌子建議?
3)散熱係咪2,300求其執個OK?
多謝師兄願意嘥時間睇list,感謝
3大廠喺香港保養都唔錯 (共石,MSI,gigabyte)

ram 個人推 crucial,樓上有師兄建議嘅 kingston都唔錯

散熱無乜錢嘅用 pure rock 2 ,好少少用 arctic esport , 有錢想用靚嘢就 noctua

火牛cp之選可以用 fsp raider II ,靚啲可以用 cx 系列
有無280mm水冷推薦 但個冷排唔可以厚過27mm 個機箱放唔落 畢直1000左右
見好多巴打個list用Antec 金牌,係咪用料同耐用/穩定方便同級比較出色
跪求$8000 樓下 打機list
我主玩LOL 同 OVERWATCH
最主要都係想砌部機 可以玩到OW
打機唔lag 普通流暢已經okay 唔需要話追求到超級清
所以我係到諗 其實洗唔洗去到3070個D 顯示卡
上網睇 $8000 左右既list 都係用GTX 1660

在線等各位巴絲賜教
GF1好似係CWT代工
HCG係Seasonic / delta代工
應該HCG好d呀
純粹係因為Antec 平啲,但唔係好啲。
貴啲靚啲嘅通常用料好啲(供電平穩&耐用)。

ex: Antec 自己嘅 HCG 好過都係金牌嘅 neo eco,而後者平過 HCG
想問下NR200P MAX幾時會出
代工係其中一環(工藝重要),但佢本身設計用咩料同控電晶片都好緊要。
通常直接睇測試review 去分級會準啲

ex: NX 系列因為用舊架構,慳咗晶片所以先可以用全日系電容做主打而同時平到。
比起其他同是CWT 嘅再差一級,因為舊架構在高用量下會供電不穩。
Cooler master ML280 27.2mm 得amazon有賣 ~720hkd
但係哩度嘅巴打都唔推薦cooler master嘅嘢
https://www.amazon.com/dp/B08BV2RHZW/ref=cm_sw_r_cp_api_glt_fabc_HY269WEA0ZAJXWJTAZ1G

Corsair h115i 27mm ~1200hkd

降返落240水選擇多啲 又唔會超畢直
轉amd 我本身張gtx960 仲用到?
同埋ram 用3600 要超頻先得?
1.用到
2.條ram係標3600就喺bios開xmp,再上就要自已逐步試
三樣都啱,牌子款式可以參考番其他巴打都得
主要係5600x原裝散熱性能低又嘈
thx
Thanks 巴打
即係正常用到就唔使特別搞啲咩?
因為CM 真係筆直而又想玩之選,效能就唔好深究。

海盜厚度我無留意,不過佢280幾出名下(因為唔多人出280) 不過賊船啲嘢一向唔平。
手痕想測試穩定性咪裝2個燒機軟件燒下cpu & gpu & push 下隻火牛囉。不過要確保如果測到你系統穩定性唔掂時你識搞先好去燒。

試過燒燒下死機,揾咗輪發現係隻牛高功耗時會過熱。之後成功搞掂,叫做幫到你提早發現問題。

其他野最緊要咪防毒囉,不過 win10 之後其實MS本身內置都唔差。
如果有wifi adapter建議更新埋個driver
intel driver and and support assistant
好詳細唔該晒。
咁唔搞咁多喇,我應該唔會用到咁盡,都係打吓lol,2k
係想知有冇咩特別嘢driver嗰啲要裝,去令到部機正常run姐
btw 如果driver 有更新係咪都會自動update?
大部分預設都係自動
即係wifi卡?我冇搞呀。
搭單問係咪即係部電腦冇藍芽用唔到wireless keyboard 嗰啲
個軟件正喎,一次幫我check 哂
明白,麻煩哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞