[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
1 x AMD Ryzen™️ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,249

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$870

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™️ 2060 GAMING OC PRO 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$3,050

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
價錢:$379

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,936
https://www.faroll.com/customize#MTE2MiwyMjQ3LDI0MjIsMzMxMSwzNDQ3LDM0NjgsMzUwMCwzNzY5

筆直一萬,打機(3A大作)同睇片,順就得(中等畫質)
散熱同火牛要唔要改改佢?用呢隻機箱散熱好唔好?
我想問下睇4K片除左要4Kmon之外對顯示卡同埋其他電腦硬件有冇要求?
依家用緊gtx 1080
1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$870

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$880
你睇嘅4k片係用vp9就冇問題
如果要解av1就要升去rtx30/rx6000
唔該巴打
新電腦插獨顯個mon冇信號
插老母板就有信號
係咪要裝完driver先得
Antec HCG 650W
唔需要

張卡有無著有無電到?
是咪有野插鬆左?
係唔係插第一排?
底板default係用顯示卡開機

btw召喚傳心師

有著燈但detect唔到
Spec please
8gb ram x4
850w ion gold
5600xt
B560 torpedo
唔插gpu入唔入到windows?
重裝緊window 一陣再試
唔要 rgb 就跟樓上果位巴打咁改,多10蚊有 3600Mhz 又再好少少。 要rgd 就用返 3200 去閃爆自己。

2060嘅話 1080p 高畫質都應該可以有返 70fps 左右(60fps 開始叫順,當然高啲會再好啲), 2K 可能要中畫質。 (前題係有貨...)

牛幾好,無乜問題。雖然550W已經夠,但650W都叫合理預鬆。

散熱已經差唔多,想好少少可以改呢2隻其中一隻。2隻都好過 rock 3 & 4,貴啲果隻雙風所以又再好少少。

1 x Arctic Freezer 34 eSports Tower CPU Cooler - White
價錢:$348

1 x Arctic Freezer 34 eSports Duo Tower CPU Cooler - Grey
價錢:$418

總計: $766
https://www.faroll.com/customize#MzUyMiw0MzI5

==============
題外話

之前有個巴打想1萬-萬2蚊左右打3A,但要可以4K高畫質 +144hz 。 睇到我笑咗
我見隻牛同個箱同一牌子以為好啲,Antec係咪靚啲?
我肯定係俾隻差d既你
一定係除非唔係

其實我唔建議再買舊款顯示卡
呢個筆直應該上3060
但最近好似又起價
你落場格下價
加到筆直就上
入唔到
單插一條ram再試一次
插A2 slot
開到 之後要點做
點先可以插完獨顯用獨顯
插埋gpu再試一次
btw你係咪有溝ram?
睇你張圖好似有二款ram
依家插剩一條
用獨顯都開唔到
要用番去內顯先得
咁你張display有問題
5600xt啱啱買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞