[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
btw, 呢度係另一個人計緊 3070ti 阿
唔好用 3060 ti 去幫人計 3070ti
係,要用 XMP 超

3200 係AMD 包生仔標準,3200 +嘅ram 在b550底板配佢粒 u 如果行唔到 3200 係 ram / 板唔合格。
都仲可以但預鬆少少好d
主要怕火牛老化
感謝
岩岩爬文都見到adata ram個問題 已改 好人一生平安
大家小心 大碌JJ 呢位師兄

我留意咗你好耐,成日攞 tdp上嚟當用電標準放流料去幫人 出list 。
有人無錢想砌簡單文書機,又同人講 6核都唔多夠用。

唔識唔係問題,要聽下人講。自己上網查多2篇 新嘅review同技術資料,唔好用舊時果套以訛傳訛嘅砌機方法上嚟幫人砌機會害咗人。
牛嘅80plus 之類計法又係咁求9其亂點亂吹。
感謝巴打
咁塊板供電有咁多再算啦
我當CPU 250W
顯示卡頂盡 200W
剩低 200W

仲要平時九成九根本唔可能上到peak
上面兩個數都係超盡既數字
燒機full load都要手動set先上到
上到部機都過百度啦
根本唔現實
文書機6核唔夠用?你搵返出黎俾我睇下?

我又幾時講過80plus野?

你係咪要驗下眼先?
頭先問咗hcg 750w無貨
佢推咗隻Corsair RM750 80+ Gold
同我搵到隻Antec 750W NeoECO 80 Plus Platinum
定係用Antec 750W NeoECO GOLD就夠?
唔好意思巴打我比較多野問
msi 在 b460 已經有 offer 可以預設同埋 按 msi 建議行。
mortar pl1 /pl2 最大支持 255W/255W , 網上大把 review 都測試過分別 同埋 燒機時實際cpu 用電。

3070ti 你用 200W 計係邊度變出嚟?
3070ti 淨係founder's edition tdp 都 290W 喎

計電一定係用 peak 嚟計都要負荷到,而唔係用 mini value 或者其他 折中方法計。 有咩事就扯爆牛熄機 或者等佢自動降功率。

10700過百度
你用原廠散都未必過到啦,有熱功耗牆會先降頻。

示範咗你點計幾次都仲係要9吹,以下附link 附圖 3070ti 公版資料俾唔識自己揾嘅人知道你所謂200W係 9吹

N卡公版 3070ti &3070 資料頁面
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/graphics-cards/30-series/rtx-3070-3070ti/

附註:
講多嘥氣,直接Block
其他師兄自己睇路
antec neo eco 呢個系列都係唔差嘅牛
HCG 同 RM 系列就再用靚啲咁解

同名嘅系列入面,80 plus 嘅gold 同 platinum唔使太在意。 講緊係保証最低電力轉換率差得幾%,而轉換效能本身會隨住實際耗電和温度而改變。
想問下呢條list有無問題
有無邊D位係可以平D或者有其他更好性價比選擇

明白曬
唔該曬巴打
簡單嚟講 有錢想要效能先會用 AMD 5千系 + 貓頭鷹散熱。

你呢度想平啲可以:

- 如果用唔到X系列底板嘅額外功能,用B550會平好多。 大部分b550供電都夠 5600X

-想平可以用 3200Mhz 嘅 ram ,平幾百到一千。不過 3600Mhz 開 XMP 係會好過 3200嘅ram少少,性能/$ 自己取捨

- 貓散性能好,想平用 arctic

- 火牛全模組最貴,半模/無模組化平幾百咁。不過佢自己嘅focus 入面全模保養包得最長
長開係咪貓頭鷹散熱好過240水冷
慳電同耐用嚟講,係。

散熱效能同清潔角度嚟講 AIO 通常好啲,不過都要睇牌子。唔同廠嘅工藝做到嘅效果可以差好遠
想問有冇人知cooler master NR400
如果安裝咗光碟機,前面仲裝唔裝到280排?
官網睇仲快
我睇過
官網話裝280mm排會影響光碟機下面硬碟個位(即係聲稱可以安裝),但說明書又話如果要安裝280排就要拆除光碟機架

林仔開箱片就冇提及過,但我睇落感覺上係有可能裝得落,但就算裝得落都冇乜位剩
想問下點揀最好?
10700f配MSI MAG B560 Tomahawk
定5600x配MAG B550 Tomahawk
依家有兩條8gb 3600 ram 同be quiet PURE ROCK 2 塔散
唔好預裝到
5600x
m.2 多條用
好似係一樣
B560 Tomahawk 有三條m.2 用唔到第一條
B550 Tomahawk 有兩條m.2
唔知點揀好 睇咗好多跑分同分析 好似都差唔多
我主要係寫code同打機
咁梗係5600X
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞