[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
搭單問下
Ryzen 5600x配
Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3600 MHZ C18
咁樣得唔得
你有冇睇過noctua d15第2把風扇會唔會頂ram
把140mm 風扇會頂住Fractal design meshify 2 compact 個側板

因為我會買呢隻機箱
但係個風冷轉做noctua d15s
另外加個Arctic 120mm風扇去noctua 15s個到
咁就唔會頂住
知唔知邊間收支那寶個d
諗住屌張3070
新手求指點爬左半個月文 左抄右抄
主要玩fps game ow valorant ranbow 6
想要中/中高效 筆直$8500-9000
無特別信仰 1080p都得
各位巴打 呢條list要點執大力d屌都得
同埋想加個散熱 但係真係唔識揀
火牛都唔識揀 揀左個650w silver推唔推到的?
真心想學野

- Intel® Core™ Comet Lake i5-10400F Processor 2.90 GHz Cache 6 Core 12 Thread LGA1200 【限購貨品】$1299

- MSI B560M PRO M.ATX
$820

- GALAX GeForce RTX™ 3060 (1-Click OC) 12GB GDDR6 【砌機限定】
$3999

- Kingston A2000 1TB PCIe NVMe M.2 SSD
$930

- KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2666MHz CL19 x2
$610

- FSP Raider II 650W 80 PLUS Silver PSU
$549

- AeroCool Corporate Series CS 107 M.ATX
$289
新手求指點爬左半個月文 左抄右抄
主要玩fps game ow valorant ranbow 6
想要中/中高效 筆直$8500-9000
無特別信仰 1080p都得
各位巴打 呢條list要點執大力d屌都得
同埋想加個散熱 但係真係唔識揀
火牛都唔識揀 揀左個650w silver推唔推到的?
真心想學野

- Intel® Core™ Comet Lake i5-10400F Processor 2.90 GHz Cache 6 Core 12 Thread LGA1200 【限購貨品】$1299

- MSI B560M PRO M.ATX
$820

- GALAX GeForce RTX™ 3060 (1-Click OC) 12GB GDDR6 【砌機限定】
$3999

- Kingston A2000 1TB PCIe NVMe M.2 SSD
$930

- KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2666MHz CL19 x2
$610

- FSP Raider II 650W 80 PLUS Silver PSU
$549

- AeroCool Corporate Series CS 107 M.ATX
$289

總額: $8616
你塊板有無pcie4.0先?
無4.0嘅普通用家打機用返pcie3.0個d得啦
你大把錢鐘意攻頂先玩4.0
load隻Game唔知有無快1秒
揀sn750,970 plus,Gold P31是但一隻無死人
銅柱同螺絲多數底板有跟埋
你睇下塊板有無先
感謝巴打提點搞到我心思思又想買nxzt水冷
另外想問下你呢個case風扇點擺法可唔可以俾我參考下
ok thx
b550 tomahawk係咪算最穩陣
ram方面應該都會落翻3200 同埋可能睇下買nxzt水冷玩下 買全模組因為想自己買翻黎自己砌 對上一部買左半模走線走到我想死所以今次廢事煩直接買貴少少 享受下砌電腦嘅樂趣
taobao
無問題
第一次砌amd有無咩要特別注意?
自己砌?
其實同intel分別不大
咪小心d針腳唔好整彎整斷
散熱用原裝都可以不過換隻靚少少都值得
自己買料砌 費時俾人當水魚
一直用開intel 今次第一次用amd
感謝巴打
有冇人RAZER online store比到錢
用消費券
有無人可以話我知
慳錢就8GBx2
但係會有機會上唔返3600
重新買過對咪貴d但穩陣d
邊樣好真係答唔到
你自己先知點解要加ram
放os就 Evo plus比較好
普通用分別唔大
16gb 一開cod 就即刻扯滿哂
新手一間,想問吓悠二砌機好唔好的?
tomahawk 係用料上 cp 值最好嘅一塊,去到5900X 供電都夠。

5600X 可以隨意,用 tomahawk 超頻 vrm 温度低啲好超啲咁解。
唔睇筆直 係咪揀5600x好過用10700?
如果同樣都係用500系既tomahawk板
最好係呢間
黃店 連登cs服務支持手足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞