[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(275) 睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
B550m pro vdh wifi
唔該哂 再研究下先🙏🏻
除咗飛曱甴之外
其他其實差唔多
你用咩u跑
人地用咩跑
其實睇落ok

除非你想壓筆直咁就壓顯示卡
個箱再平d咪$300左右例牌箱
牛唔用金牌$400左右都有
係㗎,不過同價板嚟講算唔錯。

由以前同MSI 軍火庫中級相等定位到 而家 A-pro 左右級素,不過價錢都係A-pro 級數。

我會話價錢正面反映質素檔位

佢d火牛線點屈,我d線會頂住張顯示卡,係塊板問題定咩
想問下 MSI MAG X570 TOMAHWAK WIFI 好啲定係 MSI MAG B550M MORTAT WIFI 好
而家諗住砌

AMD 5600x
COOLER MASTER ML240L AIO
板未知點簡好
Crucial Ballistix 16GB
Kingston A2000 1TB storage
自己有張ASUS GTX1650 O4G
Case 未知 可能買fractal design
Antec Gold Pro 650W

Mon買左29WP60G-P
通常都係preset
應該唔關事喎
因為佢好似cpu gpu分開計?
i7 11700 (冇K

下面兩個例子 gaming OC
https://cdn2.techbang.com/system/images/574741/original/257c61375cd7bb287c5a3b958bcce1e4.jpg?1603784886

哩個直頭係丐版 我係gaming OC 但我張卡都低分過佢
https://plugmedia-wp-uploads.s3.ap-southeast-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/10/Giga3080_TimeSpy.jpg
每張卡都唔同
測試環境又唔同
差少少一定有
真係喊撚左
上一張2070已經feel到廢過人地個張
今次3080又係廢過人地個張
都有道理
係咪多啲風扇會高分啲?
我得一個D15同埋機箱內置幾個風扇
其實都可以
慳返少少以後再換顯示卡
同埋開左XMP係咪有機會個分低左?
雖然打機FEEL到順左
但TIME SPY 反而低分左
正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞