[親生仔] Google Pixel 討論區 (61) Google-made SoC

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
睇下benchmark , 轉片要幾耐就知, 呃唔到幾耐
你拿手機黎轉片?
有m1就叫高階手機?
其他硬件 軟件都唔重要?
架構無改 arm公版cpu同gpu黎,改嘅係isp同npu用嘅core
佢講出黎唔怕笑大人個口 手機ren片,咁撚細個mon同埋mobile app想剪乜鳩,打機同load app先係有手機意義嘅項目
期待Google chipset表現
最重要係同app嘅兼容
相機唔擔心
有咩好擔心 一樣公版架構,又適配exynos啲driver
我話期待啫大約同exynos 2100相若效能都收貨
效能一定超exynos 2100 你睇佢codename都知係進化版黎,後發嘅無論係工藝定核心頻率都會更好,而且google玩tensorflow對比手機廠根本唔同級數
好想Google chipset單核贏bionic
但公版似冇乜可能
贏左都壓唔住發熱啦 同埋明顯cpu單核發展已經樽頸,聽聞啲benchmark都研究緊點樣評測npu
我都觀望緊Pixel 6嘅Image Processing能力
我以為買pixel係為咗pure android,software optimization,安全,更新,相機
原來係top spec只追cpu ram
當ipad剪片都畀人笑嘅時候
竟然有人諗到用電話
好想快D買手機呀!
比我換走NOKIA 7 PLUS
其實粒soc係咪同Samsung買跟住改個名當自己野
唔係改名,isp同npu自己搞,事實上係幾聰明嘅選擇黎。cpu同gpu基本上fix死左公版(高通同三星玩自研都千億投資血本無歸),反而isp同npu無fix,呢兩樣係google強項黎
鳩通邊係公版呀
講緊第三方(google)落手搞喎 高通都未搞ip licensing,邊會比你客製soc用adreno
自研嘅話,架構cpu gpu都得啦,肯俾錢&搶人咪得
hardware 無得攪
software 有得攪

雖然尼幾年好少玩ROM

不過可以Flash pure rom unlock 同root

老實講Spec 真係

好鬼懷念nexus 同pixel one個時

起碼P1 而家可以Dual boot android 11 / ubuntu
第一代粒chip就識飛咩
原來而家Galaxy S21已經係低階機

咁邊啲先叫高階
唔追CPU, android 使鬼6個月出一部新機咩
一切都係要配合高通粒新U. 你估個D 幾億象素鏡頭, 半年就有新CMOS 咩
祈禱google佛心support香港5G / VoLTE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞