有無人行加拿大stream B 同路人?

1001 回覆
144 Like 20 Dislike

一家大細去,等下年年中出cert就apply OWP過去
1.5年內係由master畢業起計返轉頭嗎?(咁所以D人話17年畢業既degree係會趕唔切?)
想問關於五年內畢業要求
假如我係18年U grad
咁我申請stream b嘅deadline係23年 7月?定畢業證書上面寫11月
我都諗過做sales
或者去m記度炸薯條
得15萬出發
又係諗住乜工都做
15萬......幾時去?
我份工本身係本地黎講,唔係乞食,但去到外國係乞食既
真係夠做?
對。2017係趕不到。要2019才穩。
11月
Stream B 個計劃其實有很多細節位。
1. 5年內grad 的計法係你apply PR 開始計。不是你apply OWP計。17 18應該趕不到。

2. 三年OWP其實係剛剛好。不要apply 左,等一年先去。因為你等工作機會要時間,要確保有一年全職 or 三年共有1580小時工作經驗,另外你apply PR 都要等,等幾耐無人知,但時間係計入3年OWP內

3. 一定要做ECA。OWP 不用做ECA 但PR 要你做。

想做 life boat 的朋友,建議大家通關後去一去加拿大先,同當地移民公司討論下,又了解下你想去的地方係點,PR apply 不到,當地仲有咩政策幫你。

本地agent 很多都
如果佢真係咩工都肯做嘅, 帶住15萬又有咩所謂
唔係禁制apply果下計5年咩
have graduated in the 5 years before you apply
Apply PR not OWP
"三年OWP其實係剛剛好。不要apply 左,等一年先去。"

OWP係入境先開始計
都要即刻過去, 因為學位時間會過期
已取owp 同辭左工
打算今年年尾出發
依家唔洗啦,IRCC 出左封exemption letter,加上加拿大就嚟又開關
1. 加拿大四季分明天氣好啲
2. 有親戚在加,屋企人都prefer加
3. 就算加拿大衰咗,都有BNO可以一試。但係如果唔係畢業五年內去嘅話在冇咗加拿大個option
你有冇諗過去Edmonton
risk細啲,英國你一留要留6年,先有國藉,加拿大畀盡三年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞