有無人行加拿大stream B 同路人?

1001 回覆
144 Like 20 Dislike
請問係唔係要過英文考試GLE ?
你諗住幾時去?
咁即係話無論我做野定讀書,都要考雅思?
咁我2023年7月去加拿大前,係2023年1月左右考general Ielts,會唔會太遲?
OWP 申請期限係2023年2月
申請pr前先考啦,話晒喺加拿大做咗一年嘢,英文點都會進步。高中嗰陣有個同學去咗外國一年,啲英文由差唔多全級包尾進步到全級頭五名。
owp唔使IELTS,係用stream B申請pr嗰陣先要。
寫明靠轉既唔得
一定要直入
兩個都考過,都係overall 7
CLB5 唔算好難,你香港dse有3應該都一定考得到,除非你去到加拿大成日都哩埋喺china town/只睇中文media。
單純做嘢就睇你公司有冇要求你考;讀書就基本上要考,一般嚟講如果唔達標就要讀D基礎英文課程先。但無論如何,到最後申請PR嗰陣都要證明英文水平,如果之前已經考過英文試,個成績又未過期就可以直接用嚟prove。但如果冇考過,或者成績過咗期就一定要考。

利申唔太清楚IELTS以外有咩英文試被承認
你最好入紙前整囉,依d野無話遲唔遲。
我當係work permit整兩個月,做野一年,申請PR行電子,咁你都有10個月淨。
相反,中間有咩問題既,或者搵工花左多d時間,咪可能過囉。
真,喺加拿大讀咗5年書,考到CLB10
遲先好
ielts得兩年有效
過左期要課金再考
想做cafe
沖咖喱師
即係我要係咪在當地考會好D?
Ontario law requires that you have four years of engineering work experience before you can obtain your professional engineering licence. At least one year of your experience must be obtained in a Canadian jurisdiction. This ensures that you have sufficient exposure to Canadian engineering codes, legislation, technical standards and regulations.
香港經驗最多可以 transfer 3 年
https://www.peo.on.ca/licence-applications/become-professional-engineer/experience-assessment
香港 degree 可以試下做assessment, 我估應該認
https://www.peo.on.ca/licence-applications/become-professional-engineer/general-academic-requirements
英文大師
可以幫過到嚟嘅stream B 人補英文
仲未開始plan
打算22年尾去stream b可以交流下
Ching我都係想做cafe
有興趣~
如果大家有興趣係2022/12~2023/7內去加拿大,歡迎tg我,Iama93hker
主要招攬對象都係90後
名額10個
男女比例各佔一半,中途退出會再加人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞