有無人行加拿大stream B 同路人?

1001 回覆
144 Like 20 Dislike
我認為係
咁要快勒~
咁又要預多筆錢~
打算去搵咩工?
可以既話,做倉務
Apply之前可唔可以睇清楚啲要求先
有寫language requirement
講到搵工就頭痛
諗住24中/尾先去
會唔會太遲
我淨係想搵一份唔需計數既工作
會呀,如果你要讀書,咁你無辦法係2026年完成到
人已在加 已拎pr 當年dse得2 黎到第3個月已經考到CLB5 其實簡單野黎
我係行stream B
啱啱HD grad
今年入year3 諗住U grad再去
咁會幾時grad, 下年?
應該2023
係咪呀?咁我過到去先考
體力勞動得唔得?
肯係優勢

其實個問題唔係搵唔到,你係要係時間內搵到、返夠工、而份工又唔可以有伏。

let's 工係有呀,但佢從來唔報CRA走稅,係IRCC角度你等於無返過

香港人計劃好d,如果係當年省移民仲多野留意。
早d去啦
You may begin the licensing/registration process from your country of origin before immigrating to Ontario by completing the Application for Licence.
而家可以聯絡 PEO, 問下自己要讀/做/考咩先攞到牌
你唔係要再讀書就過黎先考
日常生活 返工 出去識下fd夠你操到speaking
CLB5 reading印象都係d簡單notice message letter 係好撚日常果d野黎
應該唔會唔識
想再讀書嘅 香港考ielts應該比呢到易
我淨係想做野,或者淨係讀短期課程就去做野,因為我時間真係唔多。
如果短期課程都有機會有英文requirement
其實你香港學定考定冇壞 仲好大程度幫到你
你去一個English speaking country
搞掂英文 做野讀書都冇咁多阻滯
要搵到工先過到去呀定係點?好亂有啲人又話要有啲人話唔使
依家好似仲係要有job offer先入得境,但呢個係covid下既措施
佢俾左wp你,你去到搵工都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞