有無人行加拿大stream B 同路人?

1001 回覆
144 Like 20 Dislike
想問下大家
最近申請既owp 係咪都無進展
10月中交左無消息
見有人10月尾交 都有信medical 同 biometric
我同你一樣
10月中 做左medical & bio 等緊消息
今日最新消息bio+medical exam 信派到10月頭
點解老人區會係多工作機會
反而多倫多更多工作機會
BC人口年齡中位數高過安省2歲,42同40歲之差。
安省工作機會多D, 但人亦多好多, BC 近年失業率都低過 安省1至2%.
巴打你個TIMELINE係點
我8月中交齊文年
上星期先批
等下啦
睇完資料原來CELPIP – General Test好過IELTS-General
CELPIP 優點
1. 難度: 比ielts general易(我ielts reading sample paper 6 但做左一份CELPIP有8)
2. 考試時間: 3粒鐘ok
3. 考試模式: 讀寫聽說全部用電腦作答
4. 費用: 比ielts general平100蚊
CELPIP 缺點
1. final grade會係你讀寫聽說最低分個份卷 例如你考8881, final grade會係1. 你要過PR既話至少要5555 (IELTS的話4555)
兩者有效期都係2年 我諗我出發前會考定CELPIP – General Test
CELPIP唔係我地由細到大個隻考試模式黎,你做下佢個網啲卷先決定
我都下星期出發,都開始好不安
我做左一份CELPIP官網reading and listening 分別 8 同埋6
CELPIP listening全部美式口音, 而ielts sample listening有唔同口音
我諗我要再做多幾份sample paper先知我要考邊一隻英文考試
搭單加埋
@nineupneverdie
想問下apply左OWP 幾時會收到信話批?
同埋等左成個禮拜都未收到通知話要做biometrics 通常幾耐會有?
依家等1個月多啲先出信做biometrics同body check
行strean b是咪要5年內grad?
樓主回覆:yes
招人入stream a+b+投資美股tg group

@Psychologicalisgoodforyou
想問下大家話申請OWP要大概2個月時間,個period係online apply完等2個月,之後先搞biometric/medical exam/etc。定係搞晒所有requested doc.先online apply?

另外想問下medical exam係check乜?膽固醇超少少標,有啲擔心唔批我過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞