有無人行加拿大stream B 同路人?

1001 回覆
144 Like 20 Dislike
自問自己應該搞唔店Ielts,
想係2023年過到去溫哥華/多倫多做一兩年野,之後申請Pr
想問有無同路人?
已拎PR,加油。
已經係果度做緊野?
我前幾年去架年,係。
考慮緊2022中/尾(其他國家master grad)然後拎OWP試Stream B
但我見加拿大真係好少野互認,又見佢失業率唔低,怕搵工好難

eg 即使英國charter eng去到=無牌,當地學會亦無mutual agreement,幾乎由頭考過
香港車牌去到又係要再考
有,申左
有 慳錢
so far只係知得accountant 有互認。
留名
Lm
IT cert直情全球認
MCSE, CCNP etc
你岩,要計精算SOA都係
想請救Stream b係咪一定唔使考ielts
總之d互認都無工程狗份
HKIE/澳洲/愛爾蘭牌都只係「申請會簡單d」

不過就算要考Ielts都唔怕,本身讀外國master前都要考,個分叫做ok
有興趣既朋友,可以係tg搵我,
我開group討論+一齊去

@Iama93hker
無提及過
🖐push yourself to communicate in English
Some NGO/ local churches provide free English tutorials for new immigrants.

My English is pieces of shit but I willing to learn and use it as my daily communication.

Add oil la bro. 九月飛去Toronto
無論stream A定stream B,apply嗰陣都一定要證明英文程度有CLB5,即係點都要考。不過IELTS general其實唔難
考英文點都要架啦
Oh......原來係咁
IELTS得兩年,識玩可能可以移民用番
好似樓上位巴打講,參加吓英文班、日常生活多用英文,要考到CLB5理應冇乜問題,IELTS general點都易過DSE英文先
讀書應該係考IELTS academic,申請PR佢講明一定要考general,兩個唔同所以唔好報錯。同埋general應該易過academic的,所以academic ok嘅話general應該冇大問題
轉返hkie牌, 加拿大認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞