有無人行加拿大stream B 同路人?

1001 回覆
144 Like 20 Dislike
有無圖可以證明?
算啦咁我都係走返stream A
但我唔肯定係咪每個香港人都會收到封信
想問有bno 果啲
點解揀去加拿大?
呢度唔係問有bno既野
如果18年grad 拎完owp 仲行唔行到stream b?
本身就算有成功申請OWP 係 COVID-19 下,你要有 job offer 先入到境。

但依家成功申請 OWP 應該會有埋Exemptions letter,你可以去到先揾工。 同好似打咗兩針淨係要隔離3日。
CEng點會唔認呀,加拿大簽左Washington Accord. 不過人地要P.Eng 先可以自稱professional engineer.
肯做應該唔難搵
轉左tg,請加@Iamalmmmmmmmmm
好簡單 生活方式同近美國已經係最大優勢
樓主 我同你一模一樣2023申請加拿大stream B 如果你唔介意可以一齊去 多個照應
可以呀,你加我
你睇番IRCC點寫
我愛你啊 我哋一齊好唔好 我整餅你整咖啡 二人世界
有bno又唔一定鐘意英國嘅生活
加拿大同英國都未生活過
我就咁睇Washington accord字眼,只係有講互認有份簽署既代表(eg HKIE, UK Engineering Council)所認可既學位。
即係比如香港既大學master grad而想申請英國charter, 咁Engineering Council同HKIE都有簽到WA , 所以HKIE認可既master degree同樣會被Engineering council認可,所以你有資格申請charter
咁理解唔知有無錯?
係官網試左個questionare入面答曬之後,佢有三個情況,

就咁睇,未有offer/有offer但公司執左都係未入得
係呀,你讀完HKIE認可學位就符合學歷要求,可以申請其他有簽Washington Accord嘅組織下嘅CEng. 不過如果唔係做地盤類就真係charter黎唔知做咩
其實如果未讀齊書(例如得asso想入deg),女朋友唔想結住但想一齊移民,或者錢唔多,加拿大都係抵過英國。
咁如果唔讀書呢,聽講加拿大比較著重本土學歷同經驗,唔讀書會唔會成世都做minimum wage
唔會,hand on既工可能搵得多過文職
例如車房、通渠好搵到
你肯去細town生活又易d
比個例子,例如你係條highway中間開中餐館食貨車佬生意,真係執錢都執死你。
紅磚畢業,無考ielts,無做學歷評估
owp已批
巴打幾時申請?幾時交齊所有嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞