點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
無可能推啦

時間 人工
笑還笑 咖啡豆真係可以好撚貴
geisha 500蚊200g
平時沖一杯用15-20g豆
自己係屋企水 淨係計豆 成本都要40-50蚊杯
入行門檻太低,所以人工低
杯嘢飲先30蚊,租金平極都幾萬,全店仲要入貨,同其他員工,一個月賣幾千杯都唔知打到和未
一人鋪純做咖啡 反而好啲
細細地的鋪都得 做下外賣
人地咩背景,玩左好多年你又知唔知
講到新手一入去就贏咁
你拎最勁講冇意思
500蚊200g豆會唔會街邊鋪cafe沖比你飲賣40-50蚊杯?
可以過萬咪算好囉
唔係囉最勁黎講
只不過我自己係屋企都有沖黎飲
見有人講到咖啡豆好撚cheap咁 先講下姐
500蚊200g 其實都唔係勁 基本geisha品種都係咁上下價錢
geisha係cafe飲一杯 收你百幾蚊都見過
當然大部分都比左去鋪租到 所以我寧願自己係屋企鳩沖
唔低嫁啦
一個正常人都冇
男嘅就瘦眼鏡毒撚
女嘅就死肥閪

佢哋係配呢個價
所以我覺得葵廣果d蚊型店應該賺唔少
唔做堂食
但要以量取勝
幾個老闆唔請人,自己落場做到仆街盡賺
香港生活節奏太快
如果咖啡慢活咁享受就食唔到主流客
比得起既要求高既自己屋企整部機沖都得
要推主流既客可能要等生活節奏慢d先得
唔係就等假期先多生意咩
做得咖啡師 智力都有問題啦
咁都要你解釋
飛機師我諗你講緊今年香港 champ啦
ching kwok,14年已經開鋪一直有做烘焙
上中下游都有了解,比賽都花好多心思去諗點樣勝
俾你一句 門檻低收左皮

工種唔一樣有得咁樣比較咩
你都唔會拎藍帶廚師同軍人比較
名符其實的雜工
人工低未開鋪囉 on9
其實你退一步諗
唔好下下去到咁盡律師去比較

大部分既野,肯花心思去努力
要勝過其他人又真係唔難架喎

咖啡,廚師,攝影,運動,投資,室內設計等等
好多都未必要10年

之前成日係連登俾人屌既 車志健
佢都成日話自己用唔知2年由0開始訓練
拎左世界記錄

其實有心,幾年已經可以做好多野
澳洲鋪頭啲flat white都有唔拉花或者打到好薄泡去拉花
都係睇間鋪嘅standard係點姐
其實唔係競技有時限要求個d, 爭到0.01秒咁樣要咁高手既
冇時間冇超高既效率要求, 好多野使撚要咩學十年咩
一兩年咩都識都有可能,如果冇時限既,慢d都得既一樣可以做得好好
當然唔係話你慢到西咁啦,一般既高手唔難成就到
因為俾老細食晒啲利潤
撚有人飲咖啡咩,飲都飲凍檸茶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞