點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
香港有幾多人可以飲得出唔同咖啡豆嘅分別大部分都係垃圾口

老實講咖啡可以學嘅知識會去到勁深

但市場對專業咖啡知識冇需求

好多人要嘅只係想打個卡嘅靚地方
沖咖啡咪一樣
人哋種咖啡豆叫莊園有咩問題

你估全部咖啡豆都係非洲啲nigga種咩
檸茶 檸樂 菜蜜 奶茶 鴛鴦 豆漿 扒 麵 水位 大把 每一樣專精都要好長時間
我真係飲唔出我條脷廢我都唔想嫁
手沖/虹吸/拉花都係技術野
連登仔係唔飲咖啡
收皮啦屌你老味細個暑期工做一個月唔洗已經識打奶拉幾隻花
扮咩9高級姐
其他工就真係好多野要慢慢學啦
所謂咖啡C咪又係差唔多智商
真,除非自己開舖,唔係都係慘過狗
個人認為3.7好飲過4.3
好認同香港大部分人都係垃圾口
其實大家條標準線唔同又冇Logic咪冇討論空間囉
新手學識用咖啡機同埋進階啲學晒理論嘅已經兩回事
前者叫識沖到杯啡
後者叫沖到好飲嘅咖啡(撇除飲用者嘅個人口味)
大家一樣逗1萬3
前者新人咪合理
後者自然叫underrated
啲人唔去理解咖啡係乜咪淨係識恥笑乜乜師囉
又唔見佢笑鳩品酒師?
再講落去即溶、capsule、starfucks、掛耳、%、Amber,大家都叫咖啡呀係咪先
品酒師

Assistant Sommelier 12,000至13,000元
Sommelier 15,000至30,000元
Head Sommelier 30,000至50,000元
Wine Director 50,000至60,000元
偏僻嘅鋪頭先有得hea
如果唔係都慘過做狗
其實定義返 咖啡師同飲品沖調員會好d

咖啡師係上面巴打講既一樣
好似廚師咁 發現食材味道有偏差 但會用經驗去彌補不足
同埋開發新野

飲品沖調員只係將recipe copy&paste咁整返出黎
但當然係咖啡呢件產品上 佢地都要識技術既
拉花打奶泡都係學問 要練習
淨係叫班友分意式咖啡都無人清楚哂啦
我冇同你地講過人工喎唔洗jer住哂
淨係想你地唔好乜都唔知就評論左先姐
一路都講緊味道嘅分別
你睇下上面幾多comment一知半解就出黎笑d真係有認識嘅人
如果你有一定認識 覺得簡單 係人都做到 咁咪ok囉
但唔係冇了解過就牙文牙舞

不過講真個個人都有手有腳架啦
咁真係冇乜幾個工種係你做到而其他人做唔到喎
廚師
話自己好勁果堆咪一樣喺吹

做爭鮮都可以當自己同omakase 同一個職業㗎,大家都識果啲嘢
其實好多Spanish speaking region 嘅farm 個名都係叫 Finca 又或者hacienda 開頭,直譯中文 = 莊園

比如話 Hacienda la Esmeralda, Finca Deborah 之類

https://auction.haciendaesmeralda.com/results/2020
首先你個從業員公會
要有老闆幫手認證認同先得
如果老闆都唔認你個所謂公會牌
佢求其搵個皮幾靚女靚仔做都得
拉下心型羽毛形咁囉
有幾難學姐
ig個個返份cafe返一陣都打曬卡啦
咁撚樣都叫咖啡C 笑大人個口
茶記都多嘢學過你
人地調酒就真係叫師啦
你垃圾就唔好搵自己做人版
睇下星星師父教做沙牛麵
好多工序
料平但貴才手藝人工,尤其醃牛肉

同埋而家出面d沙牛好多都係難食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞