點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
咖啡師都係師喎
其實要好飲嘅話自己要識tune shot
未計手沖 唔同沖法出唔同味
奶啡mixing都考技術
不過香港人飲開starfuck d屎水溝糖漿就以為自己識飲
有recipe唔等於好飲 因為每批豆黎到其實唔同味
養豆時間 環境氣溫 烘培程度等等都會影響味道
就算同一個莊園出黎嘅豆味道都唔一定一樣
你用一個recipe套落唔同豆只會難飲
平時你見咁簡單係因為已經tune好哂 同埋你地唔識飲我趕時間求鳩其沖比你
廚房佬都未出聲
你呢D咩咩師就多多gee gut
好簡單既道理,間鋪賺得多唔多,之後係呢個職業入行既門檻高唔高
賺得少又易入行點會人工高
冇諗住同你地拗 想解釋比你地知姐
不過係你評論之前起碼要了解左先有資格出聲囉
十足藍絲口吻
香港又唔係冇自由 其他地方仲衰啦 你班黃絲就多多gee gut
你識唔代表會做吖嘛 又唔係自己鋪頭,$66 蚊時薪咋wor

你所講嘅技術,新仔有心要學幾日可以及格? 我覺得比盡兩個月
睇佢工作要求連白紙都請 都唔expect真係咖啡師做
要個人肉咖啡機啫
真係有SCA SCAE Q-grader 呢類認可就唔止呢個價
搵個金主開鋪做老細添啦
最諷刺係手沖咖啡 sell 全人手,收人 $50+,但手沖嗰位人工連兩萬都無
警察師
意式咖啡都有好多款喎
物業管理師仲低人工
有咩術語?
支持水吧師
Barista咋你以為自己係Barrister咩
係香港叫咖啡師個門檻低姐,喺澳洲果啲鍾意咖啡嘅國家,冇返個SCA文憑都唔會叫自己做咖啡師
你咁有信心咪自己開舖囉
On9有手都識沖啦
你仲想點?
認真問咖啡師使唔使做下欄0野先 (eg洗廁所果d) ?

如果唔使, 當返份hea工OK 0既
假設本身鍾意咖啡唔使養家供乜供物
茶走師
但做飲食移民去邊都有得做
底薪定包埋水錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞