點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
好多行業付出同人工都係唔成正比
每個工種都有佢專業嘅地方
茶記水吧做埋煮麵扒爐
咖啡狗就咁拑個制咋
Starbucks 都唔係就咁㩒制啦 何況其他精品咖啡店想問吓你條撚樣做咩工咁巴閉 咁睇唔起人哋
利申 非咖啡師 只係一個鍾意飲咖啡嘅人
條友可能文盲 咁簡單嘅字都當係專業術語
加個師就算專業人士
點咩解,你唔見茶記廚房佬問點解自己同酒店行政總廚人工差咁遠?
唔係咖啡師人工低,係低人工果班咖啡師唔值高人工
升做咖啡司先會人工高
好多細少少鋪開萬3萬4,放4日假
一切都係marketing問題
酒可以好貴 因素都係你上面講嘅野影響 但貴咖啡好多
不如計埋咖啡杯
你咁講水吧奶茶都可以十幾款奶
檸茶有唔同檸檬tim
請教下邊間茶記有得揀檸茶用邊隻檸檬
奶茶十幾款奶係點十幾款奶法? 講詳細D? 求教
但你要記住,客人既囗味係穩定架。我黎得你度,飲開呢款就係希望次次水準穩定。

你批豆番黎唔同味關個客撚事咩。
::你用一個recipe套落唔同豆只會難飲::
其實係你冇撚用咋咖啡師。
仆街,拉花都好吹奏
唔怪得香港咖啡師人工咁低
拉花你當係學咖啡既其中一環基本功咋,等於中菜刀功生果蔬果伴碟
因為啲收入去晒租金 度
咁你就用一千種豆黎計磨功?
整埋多士呀
屌我日日都自已磨同沖 ex啤 so, 咪又係咁,人地問我我都係話唔識飲總之係咖啡就得

香港賴係巴之閉扮野既多,飲埋 d.垃圾當保品,又要自已抄又乜又柒,手沖已經晒撚左粒豆
人哋廚師做一隻餃子啲工序都多你十倍
咪又係espresso, ristretto加steamed milk, 加milk foam 溝出嚟

skimmed , full cream睇客人order
啲分量, 先後, 整張table print出嚟照跟住做就搞掂

中度智障都 handle 到
一萬蚊都畀多你

你估你真係識啲工序同產地分別咩
唔好自己呃自己啦
淨係做一個沙嗲牛麵已經非常講究非常專業, 要醃得好過牛肉起碼幾年功夫, 唔係阿豬阿狗撳個掣就話係咖啡師
支持要有沙爹牛肉師
專業吹水師
呢個係你叫人的士司機定的士佬嘅分別, 巴士佬同巴士司機, 援交同做雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞