點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
政府果班有邊個人工低?咁係咪又反映到佢地好有價值
whatever啦
反正成個post都笑緊你成班咖啡狗無內涵
無料度都夠膽叫自己做師師師
問你有咩內涵
結果你班友淨係識吠自己識拉隻貓識拉隻狗
唔夠講就吠:係你對我咖啡師業唔了解咋不過又講不出個所以然
btw得罪講句 調酒淨係whiskey都水深個你地多多聲啦
人地唔同方法桶陳
幾時桶陳
幾多種木先後桶陳 都分咁多
更唔好講幾十隻香料同酒都要識
個客問點解咁溝又要識答

唔通好似你咁 問到你點解拉花拉隻狗出黎
你答I love my dog咁呀
收收皮啦想同人睇齊 周圍咬人
講緊私人市場
做毅進狗同咖啡師 我會支持咖啡師嘅
其實正式講紅酒都唔放得太耐,每枝都有飲用年期,過左會變味
紅酒同咖啡最大分別係紅酒整好晒一枝開左放陣就飲得,飲既人唔需要太多技術。但咖啡除非罐裝都做到一流水準唔係根本無得比,係要現造既單純餐飲

其實人工問題主要都係飲既人出得幾多錢。手沖既50到80好無,如果當一個月人工2皮都要400杯先得,仲未計成本,工具折舊豆水電所有野加晒最少一半,當你一星期返六日日日八個鐘平均一個鐘要賣到4杯,都未計租金最少多2-3倍先夠,者係要賣12杯以上,咁都係圍皮未計裝修既投資,咁既情況點高到人工
巴打 你講嘢好搞笑
100萬就低成本
200就高成本?
係我中心差唔多
你開得鋪都係計數姐

講真,你開得鋪做飲食
咖啡其實咪即係餐廳
都係要拎消防牌做通風喉管地台去水
細牌同大牌都一樣要乎合條件先得

剩係搞裝修拎細牌做 coffee shop 要搞消防牌做通風喉管地台去水
做大少少賣埋飯,你所謂口中既餐廳一樣係消防牌做通風喉管地台去水

你有無真係計過條數先

岩岩我朋友開間鋪真係剩係做咖啡
拎外賣牌,唔做堂食無廚房無堂飲
裝修都 110萬啦

開間 coffee shop 真係好似你口中咁低成本?
是但啦
反正係你心中,咖啡剩係得拉花

其他巴打講你又聽唔入耳
一個po就有成班做緊沖咖啡 同因為呢排疫情多人學就想做咖啡師既人入黎 以為學幾堂咩咖啡師堂就做到
用年計啦
46,點滴,攪拌都識
反而三段都係沖到成pat屎咁
事後執相都要經驗嘅
入麥記做應該會快啲掂到部機
反而我最擅長係3段
對住個mon 嗰個先係
駛乜出到廚師呀
話你知5,6 星酒店,西餐outlet
有手冲咖啡賣既,西餐全職同事,
基本上全部都識冲
真呀,律師唔好做的
D law grad好多都唔做律師
寧願做咖啡師
咁專業,咁咖啡師咪勁好搵
真,外國咖啡師係人中龍鳳
咖啡產業同紅酒產業邊個大 你風味闊但產業細咪即係圍爐打飛機

同埋紅酒都係靠新世界平價酒撐起成個產業結構,與其圍爐feel good 不如想下點解冇咩人覺得你地唔值依個價好過喇
勁專業
感覺咖啡師好underpaid
建議應該同律師工程師同一個pay scale
開酒吧要攞牌,coffee shop 要咩

coffee shop 裝修110萬,開茶記唔洗裝修? 你coffee shop 打開門1-2 個人夠做,茶記落單上菜都唔夠啦

開茶記/酒吧一間夠開coffee shop 3間 ,我話嘅
講真,讀唔成書,又賣唔到體力勞動,都冇咩工作係可以搵到下錢(撈偏做雞除外)
咁橫掂都係得一萬幾千,不如搵份有型D既,做下文青,懶係有性格,有品味咁,起碼可以自我感覺良好D
應該話,出唔起錢既工作先會靠包裝去製造D虛無既價值,例如學你話齋咩野興趣/夢想/社會責任/文青/生活態度,用來D虛無既價值去當糧咁出,水D傻鳩低人工都做來換取自我感覺良好。

調轉睇,真係搵到錢既工,唔會同你講咁多呢D咩夢想呢D咁虛無既野。
我真係未聽過紮鐵釘板佬會講呢D野。
咁點都好過做警察嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞