點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
如果淨計沖咖啡果一shot 唔需要考牌 亦唔需要專有學位 先可以沖

識咖啡野的人自然有自己的身價
讀幾多年書, 考牌使唔使考試?
Starbucks 都要人手打奶 不過打到成Pat屎咁姐佢哋 全世界Starbucks都係咁
Black sugar la
紅酒有品酒師你就信佢分到
咖啡你就唔信有人可以分到?

其實係睇果個人有無料姐
學習知識經書本有咩問題?

日本茶道,唔同茶葉都唔同水溫啦
你又話佢要睇書所以廢
香港咖啡文化水平太低

業界要努力去推就真
咖啡師呢D垃圾工 加一千
其他工就應該加二千
永遠都應該低過人
有手有腳 弱智都做到嘅工
咪撚係度美化自己啦
咖啡調配員
講咁多術語做咩嘢 好肉酸啊 好唔好?
讀唔成書又無料 學人嗌人工低
靠個師字溝到天真妹算係咁啦
法例無寫明 無牌的人唔可以沖咖啡 同唔可以用那媽 espresso機
好多年前做過某連鎖咖啡店
好聽d咪叫沖咖啡 其實咪又係水吧仔
A. 買 Lavazza 豆 即磨即出 delonghi 出一shot

B. 自己跟貨源 入生豆 炒豆 先跟那媽機 出一shot

你要表達到比人睇 兩種有分別 先得
如果唔係。。。 好多人覺得自己屋企沖 = 鋪頭 質素
垃圾工沖沖下冇學歷都學人嗌價
繼我話呢,醫生+藥劑師,先係最人工過高,cls ,醫生診症根本依家電腦都做到,藥劑師睇藥又係電腦都可以睇哂indication&interaction。

手術醫生人手都唔需要咁多跨專科一齊做,依家機器可以代替哂除主手術醫生。

家庭醫生就真係最垃圾啦,呢個唔解釋啦,大家都應該明白
識咩都假,最緊要識拉花引人打卡
講起奶啡,好多所謂精品咖啡店連杯flat white都鳩沖到變latte又有唔拉花又有個奶泡鳩打又有,所以都係算吧啦
咖啡唔係必需品
冇咖啡飲唔會死
個專業度自然唔值錢
所以呢行要創造一種流行文化
透過自抬身價去維持市場價值
你係咪扮緊fh個熊仔頭講野
坐幾個鐘要幫佢沖幾多杯?期實都幾得閒,茶記水吧沖唔停手
遲D咩都可以專業化
檸茶 奶茶師 華田師 唦嗲嘔麵師
莊園以為自己做緊葡萄酒咩
咖啡農咋?
了解左
咁所以咖啡師咪13-16k囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞