點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
走啦

我地咖啡師接受好多專業訓練
以前Judas EAS收好多咖啡學徒

你見識少我唔笑你
咁唔係個個都華人賤種基因發作,
學乜都只係為錢既
但呢到大把人覺得學既所有野都係要錢做前題
香港搵唔到錢既野=垃圾

所以話香港做創作做藝術係慘過食屎
所以點解香港既文代咁差
咁標題係講 咖啡師同埋人工吖嘛
其實果個REPLY都講左D沖咖啡既咩心態
街鋪鬥做大個量去谷PROFIT
點會咁好心機仲慢慢沖
你果D所謂好心機同埋要用專業知識技術+地方環境沖
起碼賣番幾百蚊一杯啡先對得起啦
好奇一問行內人 做咖啡佬做到一間舖嘅品質監控級有冇兩皮至三皮人工?(speciality coffee舖)
邊到有好咖啡

香港要成60蚊杯
先有我係英國啲平民咖啡店味道?

貴左40蚊係咪養你班會考零分On9仔
係反諷定真心一睇就知啦
好肉酸呀ching
豬隊友真係豬隊友
自己友都鬥
0分有EAS
睇嚟呢度真係零分嘅巴打
巴打係咪誤會左專業人士既定義

你沖咖啡,研究得專業,唔代表你會係專業人士喎
我做game artist都無叫自己做專業人士
沖咖啡點解加個師字

明明係咖啡沖調員
點解要咁針著哩啲約定俗成嘅字眼
更何況師都係對手藝技工嘅尊稱姐,行行都有值得尊重嘅地方
我係遊戲繪圖員

Cafe店員/咖啡沖調員

叫自己畫師既人又係巴閉
因為有自動機 半自動機 就算水吧 都可以沖咖啡
只要唔拉花

重點係 好唔好飲 arabica 豆唔係太多人分到
普通餐廳 唔會同你入精品豆 入一大箱邦恩咖啡豆好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞