點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
喺咖啡谷成日見人話乜乜豆好甜,但我真係唔知乜叫甜
做飲食真慘過狗,人工居然同個 鳩行鳩坐既保安一鳩樣
港式包係外國市場係點
奶茶都係添 咁多茶
唔係啲港女中意打卡
班咖啡師屎都無得食喇

我平時去茶記叫罐可樂
個冰底係碎冰細冰大冰定老冰都影響風味喇
倒得快同慢都影響口感喇

有啲野同藝術 甚至玄學一樣
有人肯俾一大舊錢買膠紙同條香蕉
咁佢就有品味啲 識藝術咁話
食返大路國家啦 法國 比利時 意大利

其實香港都開始有人做local朱古力 自己搵豆返黎做
唔好以為加個師,就5萬人工起啦
有幾多 咪又係拼茶底加奶 個重點係茶底姐 變化可以幾大?

意式咖啡種類多 十個有九個入coffee shop都未必識分啦
以前做pt最多人唔識分cap同latte
成日遇到叫cap但係會問點解咁輕咁多泡
屌我咪果個會花好多時間去教育啲客咖啡知道果個 on9

真心花好長時間
但係睇到個客既回覆都係值既
欣賞你對咖啡既堅持
唔識欣賞班人只會覺得
咖啡咪苦囉 要溝奶加糖 飲完提醒用
你有冇見過靚女做茶水?咖啡屍就有呢
識邊方面嘅嘢多啲?
乜工會都假,根本係 demand & supply 嘅問題,香港市場就係唔需要多專業咖啡師,人工低反影咗好多 cafe 只係要一個識用 expresso 機嘅員工。俾你五皮嘢請一個攞個國際大獎吧咖啡師又點?如果顧客飲唔出個分別,老細梗係請個萬幾蚊就算。
唔係呀 你睇cupping room都係用國際大獎既咖啡師做牌頭 而家愈黎愈多人去
巴打有賣咩牌子?想搵多啲黎試吓
我唔係做B2C既 所以幫唔到你
唔自爆啦 呢行太細 一講牌子就知

不如你講下牌子名 我識既咪同你講下
Peru, Ecuador 呢啲幾好食
我淨係有買dick taylor
想試吓其他咁,所以想睇吓有無推薦
呢類地方係好出名既可可豆產地黎

但一般黎講 你南北緯20度左右就可以種到可可豆

再簡單咁分類 同咖啡一樣 (當然唔係100%準確)
想食果酸/特別風味既揀單一些地方
混豆既一般可可味較強
有咩食材唔係每一批都唔同味道?
如果用同一個標準看待所有食材
點計咖啡師個專業需求都係低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞