點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
做水吧仲要切埋檸檬
幾年前識得個friend做咖啡師揾15k
上年佢移民做返咖啡師除稅後變左大約40k
其實有好多工種有類似情況,有手藝既建議離開呢個鬼地方
人工低都好過畢業三年都搵唔到工嘅
26歲廢青失業三年fg 搵唔到工可以點做?有冇巴打好心幫下件語障仔?
有冇fg仲未搵到工(28)
https://lih.kg/927312
去英國做看更幾錢
其實係
真係出名既coffee shop入面係會自己拼豆炒豆同買豆
唔係求其出去搵供應商拎豆
有哂國際比賽同評審

只係成日將兩個名拉埋一齊講
starbucks出唔出名?
要幾出名先可以同律師護士呢D專業睇齊人工
唔識欣賞個態度咪又係覺得紅酒係垃圾 純酒水

根本個重點係自以為是 唔尊重每樣手藝
香港文化沙漠咪咁樣得返黎囉
其實你真係咪咁無知 以為自己好醒先得架
你講得出Starbucks 姐係你根本無睇到我講咩

咖啡師 同 飲品沖調員 係兩樣野黎
真係鑽研咖啡係好多野要讀要學
亦有國際性既證書同資格

不過你點睇都唔會識欣賞每門手藝
文化沙漠咪你呢d人搞出黎
平都要時薪十鎊左右
你意思即係笑鳩而家D coffee shop沖咖啡個D只係飲品沖調員而唔係咖啡師?
咁即係其實都認同樓主笑鳩D沖調員扮晒野懶專業啦
即係整燒鵝咁要搵邊個地方出產嘅
燒鵝要仲要用新鮮即劏即整
仲有之前嘅醃製技巧過百種
不同嘅溫度時間火力控制出嚟有唔同嘅口感, 仲有點燒鵝醬汁都有幾十種調法
仲未計燒鴨燒雞燒乳鴿燒豬叉燒

可惜冇燒鵝世界大賽扮lifestyle
如果有間外國咖啡店可以坐喺出面 一路食燒鵝一路食煙飲奶茶都非常有生活態度

做廚師嘅每一樣都好似整咖啡咁講究
沙薑雞貴妃雞海南雞白切雞 黃油雞龍崗雞南昌雞 幾十種雞類同幾百款做法
宮保雞丁炸雞扒雞髀雞翼
我買咗本書淨係講雞翼都有一百種做法
我無笑鳩佢地 係你自己睇唔起人 睇唔起咖啡呢個產業
有心學既都係會由細做起

同學廚學餅一樣

你話搵唔到錢? 我相信餐廳二廚三廚人工都高過唔少人
我諗佢唔係睇唔起咖啡師呢個職業係睇唔睇啲人攞嚟識少少就扮嘢啫,香港人係咁上下啦使乜深究
九唔搭八
你個邏輯不如用酒去講呀笨 酒就欣賞係lifestyle?

你不如直接睇唔起咖啡咪算 反正你又無興趣又唔會飲
條友睇唔起又唔敢直接講
係佢眼中 咖啡咪一種扮野既飲品
不過你講得有d正確既係 好多中菜都就失傳同青黃不接

老師傅就唔肯教 新人做學廚係香港慘過死

所以愈黎愈多 劣幣驅逐良幣既情況
你呢加搞緊咩
講下笑姐
入地嗰邊飲咖啡唔好話文唔文化
根本就係生活一部分
就算你話食pizza都係生活一部分
你話好專業佢又可以好專業但係人哋週街都係
都係嗰句同我要食一碗好食嘅沙嗲牛麵一樣唔係間間茶餐廳都做得好,睇個師傅
但係你話係咪好講究,咪就係我生活既一部份, 食炒粉麵飯食咗幾十年啲味道差啲咁多你都會分得出好唔好食

所以根本冇咩分別
同去旅行一樣,只係由你覺得好悶嘅地方去人哋覺得好悶嘅地方
個事實係,你所講咖啡師既社會/經濟價值要去到攞獎(即係多少都係靠名氣)先體現到。就知道個社會真係唔需要去到咁top notch既咖啡,你甚麼攞獎咩cert既咖啡,對於普通人來講都係一樣,甚至好多人prefer普通starbucks咖啡tim

但其他專業唔同喎,工程師醫生perform唔到佢既專業係會形響到大部份人,佢之所以係專業,係因為佢既技能係可以被普羅大眾分辯到,而且有好高既技術門檻,有相應社會價值,先叫乎合一般人所理解既專業(否則唔通連品水師都係一門專業嗎?)

你用廚師舉例,我認同廚師係專業,要煮得一手普羅大眾都覺得見得下人既餸都唔容易,有門檻,而大眾都會分辯好唔好食。但咖啡沖調員就好輕易都可以沖到一杯大眾都覺得OK既咖啡,所以咖啡沖調員並唔係專業。

而且而家樓主取笑緊既係,明明係請緊既係沖調員(唔係你講個D攞獎專業咖啡師),技術門檻極低,根本就冇大既經濟/社會價值,但又扮上菜,扮專業,俾個師字自己,自我感覺良好個種柒頭風氣。
呢個論點係同你講最top既咖啡師有幾厲害係冇關。
有齊哂唔會去人地鋪做啦講真 開得鋪老細都係識啡既 駛鬼請人指點佢d啡咩

但你考哂都走去沖野飲

等於你讀完degree走去做date input同普通文職一樣
Barista

Starbucks HK
$50 hkd per hour

Starbuck UK
8-9 pound per hour

根據網上資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞